Dostupni linkovi

Zavod: Voda na sarajevskom izvorištu Stup ispravna


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Voda sa sarajevskog izvorišta Stup je zdravstveno ispravna sa aspekta radioaktivnosti i za građansku konzumaciju, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Alfred Vidic, voditelj Centra za zaštitu od zračenja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH).

On kaže da u uzorku vode, koji je preduzeće Vodovod i kanalizacija Kantona Sarajevo (ViK KS) dostavio ZZJZ FBiH, nije detektovana povećana radioaktivnost.

Podsjećamo, prošle godine je na Stupu u krugu Energoinvesta došlo do curenja radioaktivne materije cezij-137, ali je javnost za ovaj slučaj saznala tek prije nekoliko dana.

U dokumentu koji je, kako navodi Vidic, ovaj Centar u srijedu dostavio preduzeću ViK, navodi se da je ispitani uzorak vode usklađen sa legislativom.

“Prema rezultatima izvršene analize radioaktivnosti na ukupnu alfa i ukupnu beta aktivnost odgovara odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama i odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a u skladu sa preporučenim vrijednostima za ukupnu alfa i ukupnu beta aktivnost Svjetske zdravstvene organizacije”, piše u dokumentu.

Povodom napisa u medijima da se prošle godine desilo curenje radioaktivne materije u krugu te tvornice na Stupu kao i brojnih reakcija građana koji su ovih dana iskazali zabrinutost, 4. septembra se oglasila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DRARNS).

U saopštenju za javnost je navedeno da nema razloga za zabrinutost i da nisu ugroženi ni zdravlje ljudi, ni životna sredina.

XS
SM
MD
LG