Dostupni linkovi

DRARNS: Nema povećane radioaktivnosti izvan tvorničkog objekta u sarajevskom naselju Stup


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Povodom napisa u medijima da se u maju 2019. godine desilo curenje radioaktivne materije u krugu tvornice Energoinvest u sarajevskom naselju Stup i brojnih reakcija građana koji su ovih dana iskazali zabrinutost, danas (4. septembar) se oglasila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DRARNS).

U saopštenju za javnost je navedeno da nema razloga za zabrinutost i da nisu ugroženi ni zdravlje ljudi, ni životna sredina.

DRARNS takođe obavještava građane, posebno stanovnike naselja Stup, kao i sve koji rade ili prolaze na ovoj relaciji, da je kontaminirani objekat obilježen i osiguran zaštitom od neovlaštenog pristupa tokom 24 sata.

"Radiološki incident u objektu A u prostoru bivšeg Energoinvesta, u naselju Stup u Sarajevu, dogodio se prilikom početka radova na jednom od objekata na ovom lokalitetu u decembru prošle godine. Tom prilikom je došlo do unutrašnje kontaminacije u objektu, prouzrokovane radioaktivnim materijalom Cs-137. Prema svim dosada utvrđenim činjenicama, ovaj radijacijski incident prema Međunarodnoj skali za razvrstavanje nuklearnih i radioloških događaja se klasifikuju kao najniži nivo tj. nivo-1", navedeno je u saopštenju.

DRARNS takođe obavještava javnost da prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere kako bi ovaj problem bio saniran u najkraćem roku i u skladu sa postojećim zakonodavstvom i međunarodnim standardima.

Naglašava se kako je od samog početka u rješavanje problema uključen Centar za zaštitu od zračenja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kao i strane licencirane kuće, odnosno stručnjaci iz Hrvatske i Srbije.

"Putem inspekcije pratimo stanje nivoa zračenja na objektu i u okruženju, te informišemo javnost da ne postoji povećena radioaktivnost izvan obilježenog objekta. Takođe smatramo da ne postoji razlog za zabrinutost za zdravlje stanovništva i životnu sredinu, pa stoga molimo medije, kao i građane da ne dižu paniku i ne podliježu glasinama", obavijestila je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH.

Pozvali su građane da obavijeste nadležne ako primijete pokušaj neovlaštenog pristupa u obilježeni objekat, u naselju Stup u Sarajevu u krugu tvornice Energoinvest.

XS
SM
MD
LG