Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec novi je predsjednik ovog suda. Njega su danas na sjednici u Mostaru izabrali članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Za Debeveca je glasalo šest članova VSTV-a, pet je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Na sjednici se vodila oštra polemika između članova VSTV-a jer se pojedini od njih nisu složili sa rangiranjem kandidata, što je učinilo Podvijeće VSTV-a.

Debevec je bio prvorangirani, dok je Mira Jukić bila na drugom mjestu. Njemu se zamjera da nema iskustva na rukovodećim mjestima, kao i da drugi kandidati, kao naprimjer Branko Perić, imaju mnogo više iskustva, ali su rangirani ispod Debevca.

Nekim članovima VSTV-a bila je sporna i činjenica da se predlaže izbor nekog ko nije Bošnjak, što, kako su danas izjavili, dovodi do disbalansa na ključnim mjestima unutar policijsko-pravosudnog sistema.

Izo Tankić, koji je bio trećerangirani, predlagan je kao kompromisno rješenje.

U toku diskusije prije izbora, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je rekao da su svi kandidati dobri, ali da je Debevec bio najbolji kandidat zbog svojih visokih radnih ocjena.

"On dolazi iz reda ostalih a imao je najbolje rezultate", rekao je Tegeltija.

"Zasluženo sam pobijedio na konkursu, izabrali su po stručnosti a ne po političkom ubjeđenju. Iako su me mnogi povezivali sa određenim strankama, to nije bio slučaj niko u mojoj porodici nikad nije bio član bilo kakve stranke", rekao je Ranko Debevec za N1. ​

Izborom Ranka Debeveca na mjesto predsjednika Suda BiH okončana je višemjesečna polemika o tome ko treba biti na čelu ove institucije. Prvenstveno se radi o političkom pitanju.

Tačnije SDA je tražila od VSTV da umjesto dosadašnje predsjednice suda Meddžide Kreso, bude imenovan predstavnik bošnjačkog naroda. Umjesto toga na čelo suda BIH imenovan je Debevec, kandidat iz reda ostalih.

Dio članova Vijeća smatrao je kako je ovakav rezultat unaprijed bio poznat, te da se radi o osobi bez dovoljno iskustva. No, predsjednik VSTV Milan Tegeltija ustvdio kako se radi o kandidatu s najboljim rezultatima.

Međutim, sam tok glasanja, ali i rasprava na sjednici VSTV pokazala je razjedinjenost i ovog tijela. Za Debevecovo imenovanje glasalo je šest članova Vijeća, pet ih je bilo protiv, a jedan član VSTV-a bio je uzrdžan.

Za Halida Genjca predsjednika Glavnog odbora SDA to je pokazatelj da se ne poštuju osnovne odredbe zakona koje nalažu nacionalni balans.

„Primjećujete da je mimo bošnjačkih glasova u VSTV-u izabran predsjednik Suda. Kao što vidite, i VSTV je strukturiran po etničkoj strukturi stanovništva Bosne i Hercegovine, i bošnjački članovi VSTV-a nisu dali glas za ovakav izbor. Mislim da je na ovaj način VSTV poslao ružnu poruku, nije ostvario svoju ulogu koju treba da ostvaruje u skladu sa zakonom i vjerovatno će se u vezi s tim očekivati problemi u radu Suda BiH.

Mogu samo reći da je dovedeno u pitanje povjerenje u VSTV, dovedeno je u pitanje povjerenje u ono što je VSTV uradilo i kao konačni rezultat – povjerenje u izbor predsjednika Suda, tako izuzetno značajne institucije u Bosni i Hercegovini."

Bivši sudija Ustavnog suda BiH, a danas visoki funkcioner SNSD Krstan Simić kaže kako za BiH nije čudno da se insistira na političkim imenovanjima, ali je u pravosuđu to naročito pogubno.

„Ja se nadam da je izbor dobar. Smatram i da insistiranje, ne radi se samo o SDA nego i drugim plitičkim partijama kada su ove stvari u pitanju, potvrđuje da žele upravljati tom institucijom za koju se zalažu da dođe njihov čovjek. Ali samim tim čine i medvjeđu uslugu tom čovjeku, jer ljudi u njega nemaju povjerenje. Nažalost i Visoki sudski i tužilački savjet boluje od te bolesti nacionalne podijeljenosti i ja, zaista, uz sve želje da vidim izlaz iz te situacije, ja ga ne vidim", kaže Simić.

Kada neki visoko pozicionirani političar iz bilo kojeg konstitutivnog naroda insistira na izboru određenog čovjeka ili čovjeka određene nacionalnosti na određeno mjesto, to pokazuje da je politika preplavila sve: Seizović
Kada neki visoko pozicionirani političar iz bilo kojeg konstitutivnog naroda insistira na izboru određenog čovjeka ili čovjeka određene nacionalnosti na određeno mjesto, to pokazuje da je politika preplavila sve: Seizović

Profesor međunarodnog prava Zarije Seizović kaže kako mu je drago što je VSTV ipak izabrao osobu mimo političkog dirigovanja. Svjestan je ipak podjela i činjenice da kompetencije gube protiv nacionalne pripadnosti u BiH.

„Kada neki visoko pozicionirani političar iz bilo kojeg konstitutivnog naroda insistira na izboru određenog čovjeka ili čovjeka određene nacionalnosti na određeno mjesto, to pokazuje da je politika preplavila sve, pa u ovom slučaju izbor predsjednika Suda BiH. Da li bilo ko ko živi u Bosni i Hercegovini zadnjih dvadeset godina misli da članovi VSTV-a nemaju političku afilijaciju, da oni nemaju svoje etnonacionalne stavove? Ja ovim ne prejudiciram, ali mislim da je, u stvari, VSTV jedan organ koji se izrodio u svoju suprotnost.

On je otuđeni birokratski aparat koji je trebao da osigura nepristrasnost pri izboru sudija i tužilaca, a upravo taj organ je izabrao i prethodnog tužioca, koga će sada možda i krivično goniti. Upravo taj organ je izabrao i bivšu predsjednicu – nagovještavaju da će i ona biti disciplinski ili na neki drugi način gonjena. Dakle, o čemu mi ovdje govorimo? Visoko sudsko i tužilačko vijeće postavlja kandidate koje poslije disciplinski sankcionira. Pa molim vas, to je apsurdno!“, zaključuje Seizović.

Debevc je, sudija Suda BiH od 2012. godine, a prethodno je radio kao tužilac u Državnom tužilaštvu, kao i na Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Ima iskustvo i u radu pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a u BiH, te odjelu Vijeća Evrope za borbu protiv cyber kriminala. Na poziciju predsjednika Suda BIH imenovan je na period od šest godina.

Izabran je na mandat od šest godina, a na dužnost će stupiti krajem januara ove godine, kada će biti okončan mandat trenutne predsjednice Meddžide Kreso, koja je na toj funkcija iveć 12 godina.

Debevec je sudija Suda BiH od decembra 2012. godine. Prije toga je radio kao tužilac u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, kao i na Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Debevec je radio i kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar.

Danima, pred odluku VSTV-a, umjesto da se raspravlja o stručnosti, vodila se polemika o tome koje bi nacionalnosti trebao biti novi predsjednik Suda BiH.

  • 16x9 Image

    Gordana Sandić-Hadžihasanović

    Saradnik Radija Slobodna Evropa od 1996. godine. Uređivala emisije posvećene izbjeglim i raseljenim osobama. Među osnivačima prve mreže bosanskohercegovačkih radio stanica i Jutarnjeg programa "Radio 27", što je jedan od zapaženijih projekata RSE. Trenutno uređuje emisiju "Na vratima Evrope", posvećenu evropskim integracijama i obavezama BiH na evropskom putu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG