Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH 17. septembra, nakon redovne sjednice, o Dodikovom i Komšićevom zahtjevu


Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, Sarajevo
Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, Sarajevo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je u srijedu, 9. septembra, konsultacije na kojima je zaključilo da se redovna sjednica Predsjedništva drži 17. septembra.

Na sjednici bi bilo, između ostalog, riječi o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini (BiH) i epidemiološkoj situaciji u BiH.

Pored toga, u dnevni red bi bio uvršten i zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o pristupanju BiH inicijativi "Mali Šengen".

Inicijativa "Mali Šengen" podrazumijeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od osnovnih vrijednosti EU.

Na konsultacijama u srijedu je dogovoreno da se, nakon redovne sjednice 17. septembra, održe i dvije vanredne, koje su tražili članovi Predsjedništva BiH-Milorad Dodik i Željko Komšić.

Milorad Dodik je u utorak, 8. septembra, predao zahtjev da se održi vanredna sjednica o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem.

Isti dan, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je predao zahtjev za sjednicu na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

Bosna i Hercegovina je 1997. godine uspostavila 33 svoje ambasade u svijetu.

Tada je odlučeno da će BiH priznati državu Izrael i uspostaviti diplomatske odnose.

To se i desilo 26. septembra 1997. godine, kada su se države uzajamno priznale i uspostavile diplomatske odnose.

Nakon toga je otvoreno i diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH.

XS
SM
MD
LG