Dostupni linkovi

Izmještena prva grupa migranata iz kampa 'Bira' u Bihaću


Relocation of the first group of migrants from the 'Bira' camp to "Lipa" camp in Bihać, Bosnia Herzegovina
Relocation of the first group of migrants from the 'Bira' camp to "Lipa" camp in Bihać, Bosnia Herzegovina

Prva grupa migranata, njih 106, izmještena je iz migrantskog kampa 'Bira' kod Bihaća u kamp 'Lipa' kod Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na sjednici Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor na migranstkom krizom u Unsko-sanskom kantonu, koju čine predstavncii vlasti i policije.

Kako je saopšteno, migranti su izmješteni zbog toga što je planirano da se migrantski kamp 'Bira' zatvori. Naime, Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj 27. augusta zaključilo da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih mjesta i zadužilo Vijeće ministara BiH da u tu svrhu izdvoji iz budžeta državnih institucija pet miliona maraka (2,5 miliona eura).

U kampu 'Bira' se nalazi oko 500 migranata.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) je potvrđeno za RSE da u Lipi nije bilo dovoljno mjesta, zbog čega su migranti noć proveli vani, ispred kampa.

„Izmještanje migranata nije koordinisano sa IOM, jer bismo ih mi obavijestili da u kampu 'Lipa' nema dovoljno mjesta za nove migrante“, kazao je Dražen Rozić, koordinator IOM.

U kampu 'Lipa' se nalazi 1.158 migranata, a kapacitet kampa je hiljadu osoba.

U Unsko-sanskom kantonu trenutno, u pet migranstkih kampova, boravi oko 3.500 migranata.

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) donijele su 19. augusta odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

U Bosni i Hercegovini ima osam migrantskih centara: "Bira", "Miral", "Sedra", "Lipa", Đački dom u Bihaću, koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona. Tu su još "Ušivak" i "Blažuj" na području Kantona Sarajevo, te "Salakovac" koji je smješten u okolini Mostara, na jugu BiH.

U Bosni i Hercegovini se ukupno, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije.

Prema informacijama državnih institucija, u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su ukupno 4.444 migranta, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno ukupno 3.597 migranata.

XS
SM
MD
LG