Dostupni linkovi

Maskirane osobe privele još jednog bjeloruskog opozicionara


Maksim Znak

Maskirane osobe privele su jutros, 9. septembra, advokata Maksima Znaka, jednog od dva posljednja člana bjeloruskog opozicionog Koordinacionog savjeta na slobodi, saopštio je njegov tim, prenosi AFP.

Osim toga, bjelorusko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv dvije opozicione liderke Marije Kolesnikove i Svetlane Tihanovskaje.

"Maskim Znak je došao u kancelariju kako bi učestvovao na video-konferenciji, ali nije se uključio, samo je uspio poslati poruku 'maske'", precizira njegova pres-služba na mreži Telegram, uz fotografiju na kojoj se vidi kako maskirane osobe u civilu odvode advokata.

Ovaj 39-godišnji pravnik je jedan od sedam članova Koordinacionog savjeta, formiranog u cilju tranzicije vlasti u Bjelorusiji i odlaska predsjednika Aleskandra Lukašenka.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič je ostala posljednja članica te grupe na slobodi, pošto su ostali ili uhapšeni ili primorani na egzil.

Ovo posljednje hapšenje je uslijedilo nakon jednomjesečnih masovnih protesta zbog spornih predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko po šesti put izabran za predsjednika.

Iako policija i službe sigurnosti nisu potvrdile hapšenje Znaka, on je nestao poput ostalih opozicionara koje su maskirane osobe privodile, a potom bi bilo saopšteno da su u pritvoru ili primorani na egzil.

Opozicionarka Marija Kolesnikova uhapšena je u utorak, 8. septembra, na granici Bjelorusije i Ukrajine, a dvoje njenih saradnika uspjeli su izaći iz zemlje. Minsk je na kraju priznao njeno hapšenje.

Ured tužioca u Bjelorusiji saopćio je da su otvorili krivični postupak protiv Marije Kolesnikove , zbog, nako navode, “javnih poziva za preuzimanje vlasti u zemlji.”

Kolesnikova je jedna od tri žene koje su učestvovale u predsjedničkoj trci protiv šefa države Aleksandra Lukašenka. Druge dvije Lukašenkove rivalke su uspjele napustiti zemlju.

Tužitelji su pokrenuli i krivični postupak protiv opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje, koja je je nakon izbora bila prinuđena da se skloni u Litvaniju.

Ona je, tokom posjete Varšavi u Poljskoj, pozvala demonstrante u Bjelorusiji da "ostanu mirni".

XS
SM
MD
LG