Dostupni linkovi

Policijska akcija u migrantskom centru: Za 18 osoba izrečene mjere protjerivanja iz BiH


Ulaz u Migrantski centar "Blažuj"
Ulaz u Migrantski centar "Blažuj"

U Migrantskom centru "Blažuj" kod Sarajeva, u srijedu ujutro (9. septembar) provedna je policijska akcija s ciljem pronalaska predmeta i osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Policijska akcija je provedena prema naredbi Opštinskog suda u Sarajevu, a učestvovalo oko stotinu pripadnika policije.

U Migrantskom centru „Blažuj“ zatečeno je oko 1.500 osoba, a pronađene su tri bezbjedonosno interesantne osobe koje se dovode u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela, kazao je Hadžiabdić.

„Navedenim osobama je izrečena mjera protjerivanja iz BiH i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima BiH".

Međutim, nakon provedenog postupka izrečena je mjera protjerivanja za 15 migranata, od kojih su četiri državljana Afganistana, tri državljana Pakistana i Indije, dva državljana Alžira, te po jedan državljanin Maroka, Gvineje i Irana.

Njima je izrečena mjera stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima BiH i mjera ograničavanja kretanja na određenom mjestu.

Radi se o licima za koje su pronađeni materijalni dokazi o njihovom identitetu te drugi dokazi koji se mogu koristiti u postupku readmisije i njihovog udaljenja iz BiH.

Na području Kantona Sarajevo migranti su smješteni u bivšoj kasarni Blažuj i Ušivak.

U migrantskom centru "Blažuj" se nalazi oko 1.300 migranata.

Tu su smješteni nakon što je zatvoren kamp "Vučjak" na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu Bosne i Hercegovine.

Oko 500 migranata smješteno je u kamp nakon što su izmješteni, polovinom marta 2020. godine, sa autobuske i željezničke stanice u Tuzli.

U Bosni i Hercegovini ima osam migrantskih centara: "Bira", "Miral", "Sedra", "Lipa", Đački dom u Bihaću - na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH; "Ušivak", "Blažuj" - na području Kantona Sarajevo; "Salakovac", u okolini Mostara, na jugu BiH.

U Bosni i Hercegovini se ukupno, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije.

Prema informacijama državnih institucija, u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su ukupno 4.444 migranta, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno ukupno 3.597 migranata.

XS
SM
MD
LG