Dostupni linkovi

Stoltenberg s Hotijem u Briselu: Mandat KFOR-a ostaje nepromenjen


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je tokom susreta u Briselu sa kosovskim premijerom Avdualhom Hotijem poslednju rundu razgovora Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

On je istakao da je dijalog jedini način da se postigne trajno političko rešenje na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoltenberg i Hoti su takođe razgovarali o sporazumu koji je postignut u Vašingtonu u cilju normalizacije ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Stoltenberg je naglasio da je NATO čvrsto opredeljen za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu kroz angažman 3,500 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) na Kosovu.

On je dodao da je mandat KFOR-a ostao nepromenjen: očuvanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve građane Kosova u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

Ukazujući na pandemiju Covid – 19, Stoltenberg je pozdravio to što su NATO saveznici i partneri već obezbedili značajnu medicinsku podršku kako bi pomogli institucijama Kosova.

Takođe KFOR pruža direktnu pomoć u distribuciji zaliha. Dodao je da NATO sada razmatra kako može dalje da pomogne Kosovu u odgovoru na pandemiju.

To je bio prvi susret Stoltenberga i Hotija.

XS
SM
MD
LG