Dostupni linkovi

EFJ: Šokantno uklanjanje pravde u slučaju Ćuruvija


Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard (Mogens Blicher Bjerregard) ocenio je da je "šokantan način na koji je pravda uklonjena ili odložena u ovom slučaju", povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i vraćanja suđenja na početak.

"Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi, bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje", ukazao je Bjeregard u pisanoj izjavi za Glas Amerike (VOA).

Predstavnik te organizacije za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj je u pisanoj izjavi za Glas Amerike podvukao da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

"Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima", ukazao je Salaj.

Organizacija Reporteri bez granica je prethodno upozorila da neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina.

Slavko Ćuruvija fondacija iznenađena odlukom Suda

Slavko Ćuruvija fondacija neprijatno je iznenađena odlukom Apelacionog suda da – pet i po godina posle početka ovog procesa – ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i predmet vrati na ponovno suđenje.

Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu, navodi se u saopštenju Fondacije.

Kako se podseća, pošto je prvostepeni sud, posle četiri godine suđenja, koje je obilovalo kontroverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneo presudu, gotovo godinu i po dana se čekala odluka Apelacionog suda.

Fondacija podseća da su dvojica prvostepeno osuđenih pripadnika Resora državne bezbednosti i dalje u takozvanom kućnom pritvoru, dok država ne pokazuje da bilo šta preduzima u vezi sa izručenjem optuženog Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu.

„Očekujemo da će prvostepeni sud ovaj slučaj razmatrati prioritetno i efikasno, te da će novom presudom potvrditi kazne koje su organizatori i izvršioci ovog zločina već jednom dobili“, navodi se u saopštenju.

Slavko Ćuruvija fondacija još jednom ukazuje na značaj ovog procesa za bezbednost novinara i slobodu izražavanja u državi u kojoj su novinari ubijani, podmetane im bombe i spaljivane kuće, i poziva domaće i međunarodne institucije i javnost da ovaj proces isprate do kraja.

UNS razočaran odlukom Apelacionog suda

Udruženje novinara Srbije (UNS) takođe je saopštilo da je duboko uznemireno poništavanjem prvostepene presude saradnicima Državne bezbednosti optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, čime ni više od 21 godine od ubistva tog novinara pravda nije dostignuta.

"UNS je razočaran što Apelacioni sud nije iskoristio svoje zakonske pravo da presudi optuženima za ubistvo izdavača Dnevnog telegrafa i Evropljanina. UNS očekuje da će ponovljeno suđenje biti efikasno i da će konačno biti utvrđena odgovornost za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe, a time poslata jasna poruka da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni", dodao je UNS.

To novinarsko udruženje je još jednom izrazilo čuđenje što državni organi nisu preduzeli ništa da se optuženi Miroslav Kurak privede pravdi i pozvalo Vladu Srbije da ga što pre pronađe i zatraži njegovo izručenje.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena dve decenije posle zločina i četiri godine od početka suđenja, na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije, koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.

XS
SM
MD
LG