Dostupni linkovi

Komandant NATO-a u Sarajevu: Pomoć BiH u pandemiji je neupitna


gGneral William J. Edwards, komandant NATO Štaba u Sarajevu.

NATO saveznici su preko NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe pružili novčanu i materijalnu pomoć za borbu protiv širenja korona virusa, zaštitu građana od infekcije, te osiguravaju resurse onima kojima su potrebni, saopćio je u utorak 9. septembra u videoporuci putem Facebook stranice Ambasade SAD-a u BiH, brigadni general William J. Edwards, komandant NATO Štaba u Sarajevu.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina početkom aprila zatražila pomoć NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe u borbi protiv pandemije COVID-19 koja je pogodila region.


"Jedanaest NATO zemalja poslalo je pomoć zemljama Zapadnog Balkana u prvim sedmicama, iako su se i same borile sa pandemijom, što jasno pokazuje prednosti euroatlantskih integracija", pojasnio je Edwards.

Dodao je da je pomoć dostavljena cijelom nizu lokalnih institucija širom zemlje, uključujući Ministarstvo sigurnosti BiH, ministarstva unutrašnjih poslova i zdravstva Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS), Oružane snage BiH, Međunarodni aerodrom Sarajevo i organe civilne zaštite.

"Pandemija korona virusa naglašava korisnost saradnje između NATO-a i zemalja Zapadnog Balkana. COVID-19 nam je pokazao da granice ne nude veliku zaštitu i da je neophodan veći nivo regionalne saradnje", kazao je Edwards.

Ponovio je da predanost NATO-a Bosni i Hercegovini i njenim građanima ostaje nepromijenjena.

"Naš zajednički napor da se uticaj pandemije umanji izuzetan je primjer kako zajedno možemo graditi bolju budućnost. Kao komandant NATO Štaba Sarajevo, ponosan sam što predstavljam Savez koji preko 70 godina pruža sigurnost i stabilnost, Savez koji nastavlja promovirati sigurnost i stabilnost, Savez koji se ujedinjen borbi protiv COVID-a 19", navodi se u Edwardsovoj poruci.

XS
SM
MD
LG