Dostupni linkovi

Kardinal Puljić će ponuditi mandat papi Franji na raspolaganje


Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je danas (utorak 8. septembar) napunio 75. godina, ponudit će papi Franji svoj mandat na raspolaganje, potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) don Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

Po Zakoniku kanonskog prava Katoličke Crkve iz 1983. godine svaki biskup nakon 75 godina života dužan je ponuditi mandat papi.

Papa to može odmah prihvatiti ili mandat produžiti na još neko vrijeme.

Kardinal je također izjavio kako neće prestati djelovati šireći vjeru i zalagati se za pravdu i jednakopravnost Hrvata u BiH.

Ranije ove godine papa Franjo postavio je vojnog ordinarija Tomu Vukšića za vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora.

Generacijsku smjenu unutar katoličke crkve u BiH nastavio je i postavljenjem Petra Palića za mostarsko-duvanjskog biskupa.

Raniji hvarski biskup novu bi dužnost u Mostaru od 86-godišnjeg Ratka Perića trebao preuzeti 13. septembra.

Kardinal Puljić je dodao i kako je Crkva u BiH sada pred izazovom prilagođavanja novim zahtjevima vremena.

Vinko Puljić rođen je 8. rujna 1945. u mjestu Priječani pored Banje Luke. Teološki studij završio je u Đakovu, gdje je za svećenika Banjolučke biskupije zaređen 29. lipnja 1970.

Godine 1990. imenovan je vicerektorom Vrhbosanske katoličke bogoslovije u Sarajevu.

Vrhbosanskim nadbiskupom imenovan je 7. prosinca 1990., a 6. siječnja 1991. godine papa Ivan Pavao II. posvetio ga je u Rimu.

Ustoličen je u Sarajevu, 19. siječnja 1991. papa Ivan Pavao II. 30. listopada 1994. imenovao ga je kardinalom, a u Kardinalski zbor primljen je na konzistoriju 26. studenog iste godine.

XS
SM
MD
LG