Dostupni linkovi

Kardinal Puljić: Bez istine i pravde nema povjerenja


Nadbiksup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić
Nadbiksup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

Nadbiksup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je u ponedjeljak u Sarajevu da bez istine i pravde nema povjerenja.

Kardinal Puljić je, na uskršnjem prijemu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, rekao da svi u Bosni i Hercegovini žele da dođe do pomirenja, praštanja i vraćanja povjerenja, te napomenuo da je povjerenje teško vratiti sve dok se svaki događaj ne nazove pravim imenom - da je zločin zločin.

"Pravo na moje lično dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava - to se ne daje, nego u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje, nego se stvaraju uslovi da se prava ostvaruju. Pravo na privatno vlasništvo - to država ne daje, nego poštuje i obezbjeđuje ostvarivanje tih prava. Pravo na identitet, vjerski, kulturni i nacionalni - to ne daje nijedna stranka i država, nego obezbjeđuje ostvarivanje tih prava", poručio je kardinal Puljić.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini se mnogi izjašnjavaju kao vjernici, a ta se vjera negira na svakom koraku, kršenjem Božijih zapovijesti, zbog čega se uvuklo toliko nemorala, kriminala i korupcije u društvo.

"Govorimo o vjerskim slobodama, a donosimo zakone koji nam ograničavaju pravo izučavanja Božijih i prirodnih zakona uvođenjem rodne ideologije", ukazao je kardinal vrhbosanski.

On je posebnu zabrinutost iskazao zbog odlazaka iz BiH, dodajući da su ljudima dosadile nesuglasice u političkom životu i da nemaju šansu na dostojanstven život.

Prijemu su prisustvovali predstavnici kulturnog i javnog života, te vjerskih zajednica u BiH.

XS
SM
MD
LG