Dostupni linkovi

Slučaj Cheng Lei: Kina kaže da je novinarka 'ugrozila nacionalnu sigurnost'


Cheng Lei
Cheng Lei

Australska novinarka koja je tjednima u pritvoru u Kini, zadržana je iz razloga nacionalne sigurnosti, navele su vlasti u Pekingu.

Cheng Lei, voditeljica Kineske globalne televizijske mreže (CGTN), osumnjičena je za "kriminalnu aktivnost koja ugrožava kinesku nacionalnu sigurnost".

U pritvoru je od 14. kolovoza.

Ova najava dolazi nakon što su se posljednja dva australska novinara koja rade u Kini vratila kući u Sydney nakon petodnevnog diplomatskog čekanja.

Radnik Australske radiodifuzne korporacije (ABC) Bill Birtles i službenik Australskog Financial Reviewa (AFR) Mike Smith sletjeli su u utorak, 8. rujna, u Sydney.

Kineske vlasti ispitale su obojicu muškaraca prije njihovog odlaska. ABC je izvijestio da Birtlesa "nisu pitali o njegovom izvještavanju ili djelovanju u Kini", već o gospođi Cheng.

Odnosi između Australije i Kine pogoršali su se posljednjih godina.

U prošlosti je bilo optužbi za kinesko uplitanje u australsko društvo, ali veze su se pogoršale nakon što je Canberra podržala međunarodnu istragu o podrijetlu pandemije korona virusa.

Kineska udruga dopisnika izvijestila je u ponedjeljak, 7. rujna, o rekordnih 17 stranih novinara koji su protjerani iz zemlje u prvoj polovici 2020. godine.

XS
SM
MD
LG