Dostupni linkovi

Izmene u kabinetu Evropske komisije


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Kabinet predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen) je izmenjen, nakon što je prošlog meseca komesar iz Irske, koji je bio nadležan za trgovinu, podneo ostavku.

Novom odlukom Fon der Lajen, potpredsednik Komisije Valdis Dombrovski preuzima portfelj trgovine, a za novu irsku komesarku je predložena potpredsednica Evropskog parlamenta Meried Mekginis (Mairead McGuinness). Ona će se baviti finansijskim uslugama, finansijskom stabilnošću i tržištom kapitala.

Do ovih izmena je došlo nakon što je bivši evropski komesar Fil Hogan (Phil Hogan) podneo ostavku zbog skandala nazvanog "Golfgate", nakon što je otkriveno da je 19. avgusta prisustvovao večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi u okrugu Galvai, Irskoj.

Samo dan pre ovog događaja, irska vlada je usvojila pravilo prema kojem su okupljanja u zatvorenim prostorima ograničena na šest osoba i to iz, ne više, od tri domaćinstva.

Osim ovog, tvrdi se da Hogan nije ispoštovao obavezu samoizolacije od 14 dana prilikom ulaska u Irsku, iz Belgije.

U kratkoj video-poruci, Fon der Lajen je potvrdila da je intervjuisala novu kandidatkinju iz Irske i nakon procene predložila je njeno ime Evropskom parlamentu koji treba da potvrdi imenovanje.

Inače, Evropska komisija broji komesara koliko Evropska unija broji država članica.

Svog kandidata za evropskog komesara predlaže država članica EU i to je u principu uvek osoba koja je bliska vlastima.

Hoganovu ostavku su, odmah nakon izbijanja skandala, zatražili i premijer i vicepremijer Irske.

XS
SM
MD
LG