Dostupni linkovi

Evropski komesar podneo ostavku zbog nepoštovanja pravila protiv COVID-19


Phil Hogan i Ursula von der Leyen
Phil Hogan i Ursula von der Leyen

Evropski komesar za trgovinu, Fil Hogan (Phil Hogan) je podneo ostavku jer nije ispoštovao mere vezane oko korona virusa u njegovoj državi, Irskoj.

On je u sredu uveče predao pismo ostavke predsednici Evropske komisije, Ursuli fan der Lajen (von der Leyen).

Sada već bivši evropski komesar Fil Hogan je 19. avgusta prisustvovao golf večeri, sa više od 80 ljudi u okrugu Galvai, Irskoj.

Prema pravilima koje je irska vlada usvojila samo dan ranije, 18. avgusta, okupljanja u zatvorenim prostorima, su ograničena na šest osoba i to iz, ne više, od tri domaćinstva.

Osim ovog, tvrdi se da Hogan nije ispoštovao obavezu samoizolacije od 14 dana prilikom ulaska u Irsku, iz Belgije.

Kada je skandal izbio proteklog vikenda, Fil Hogan je odbijao da prizna da je učinio grešku. On je na početku navodio da ne smatra da je prekršio nijedan zakon ali je priznao da je “trebao biti rigorozniji” u smislu poštovanja smernica koja se tiču pandemije.

Osim pritiska javnosti, Hoganovu ostavku su javno zatražili i irski premijer i vice premijer, ali on je ove pozive pokušao zanemariti, sve do srede uveče.

“Duboko žalim što je moje putovanje u Irsku - zemlju koju sam većinu svog odraslog života toliko ponosno predstavljao kao državni službenik - izazvalo takvu zabrinutost, nelagodu i uznemirenost. Uvek sam se trudio da poštujem sve relevantne propise COVID-19 u Irskoj i razumeo sam da sam ispoštovao sve relevantne smernice za javno zdravlje, posebno nakon potvrde negativnog testa COVID-19”, istakao je Hogan u pismu ostavke i izvinio se Ircima zbog greške učinjene prilikom posete.

Hoganova donedavna šefica, Ursula fan der Lajen je saopštenjem potvrdila da je primila pismo ostavke.

"Poštujem njegovu odluku. Veoma sam mu zahvalan na neumornom radu kao komesara za trgovinu od početka ovog mandata i za uspešan mandat komesara zaduženog za poljoprivredu na prethodnom Koledžu. Bio je vredan i poštovan član Kolegijuma. Želim mu sve najbolje u budućnosti", saopštila je predsenica EK.

Evropska komisija broji komesara koliko Evropska unija broji država članica. Svog kandidata za evropskog komesara predlaže država članica EU, i to je u principu uvek osoba koja je bliska vlastima.

Ovo je inače bio drugi Hoganov mandat, u Evropskoj Komisiji. U prethodnom sazivu, između 2014. i 2019. služio je kao Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj. Pre toga, imao je više ministarskih funkcija u irskoj vladi.

XS
SM
MD
LG