Dostupni linkovi

RSE ponovno pokreće servis u Mađarskoj usred pada slobode medija


Kritičari ocjenjuju da su mediji i ljudska prava ograničeni u vladi premijera Viktora Orbana.
Kritičari ocjenjuju da su mediji i ljudska prava ograničeni u vladi premijera Viktora Orbana.

Mađarski servis Radija Slobodna Europa / Radio Liberty (RFE/RL), zatvoren nakon završetka hladnog rata, pokrenut je 8. rujna kao odgovor na nagli pad medijske slobode u toj zemlji.

"Vrlo smo uzbuđeni zbog povratka u Mađarsku s najmodernijim programom i potpisom RFE/RL da služi javnom interesu u izvještavanju o problemima za koje naša publika kaže da su najvažniji", rekla je vršiteljica dužnosti predsjednika RFE/RL Daisy Sindelar.

"Imamo izvanredan tim lokalnih novinara i oni su odlučni da budu izvor za pouzdane, nepristrane vijesti", dodala je.

Mađarski servis vodi Gyula Csák, bivši novinar i urednik paneuropske mreže Euronews te producent i mađarski dopisnik za BBC. Csák je također radio kao viši izvršni direktor vijesti u brojnim mađarskim medijima.

RFE/RL najavio je svoje planove za Mađarski servis u jesen 2019. godine kao odgovor na dramatično sužavanje medijskog prostora u zemlji - što se odražava u padu od 16 bodova, na 89. mjesto, Svjetskog indeksa slobode tiska Reportera bez granica za 2020. godinu.

Tijekom posljednjih deset godina, vlada premijera Viktora Orbana preuzela je kontrolu nad većinom tiskovina u zemlji bilo izravno ili neizravno.

Javne televizijske i radio stanice te državna novinska agencija prešle su pod vladinu kontrolu 2011. godine.

U 2019. godini oko 500 privatnih medija koncentrirano je u Srednjoeuropsku zakladu za tisak i medije (KESMA), koja je usko povezana s Orbanovom vladom.

Prvotni Mađarski servis RFE/RL, poznat kao Szabad Európa Rádió, djelovao je iz Münchena za vrijeme hladnog rata i zatvoren je 1993. godine.

Povratak RFE/RL u Mađarsku označava treći ponovni ulazak u zemlju koja je članica Europske unije. RFE-RL je u 2019. godini otvorio nove biroe u Bugarskoj i Rumunjskoj, zemljama poput Mađarske, u kojima je emiter imao ključnu lokalnu ulogu tijekom hladnog rata.

XS
SM
MD
LG