Dostupni linkovi

Usložnjava se epidemija u Crnoj Gori


Podgorica
Podgorica

Šef Kriznog medicinskog štaba doktor Ranko Lazović i član Kriznog medicinskog štaba Nemanja Radojević podnijeli su ostavke u tom štabu koji je formiran krajem marta sa početkom ekspanzije korona virusa u Crnoj Gori.

Kako je na pres konferenciji saopštio doktor Nemanja Radojević razlog ostavke je vezana za ponašanje ljudi u posljednjih sedam mjeseci, kako prije tako i poslije parlamentarnih izbora.

„Posvećen medicinskom cilju – zdravlju ljudi, u datim okolnostima znam da ne mogu ostvariti takav cilj, pa sam podnio ostavku na članstvo u Kriznom medicinskom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela“, rekao je dr Radojević, navodeći da je doktor Lazović okončao rad u Kriznom štabu zbog drugih obaveza.

U Crnoj Gori su, podsjetimo, dominirali crkveni i politički skupovi koji su okarakterisani zdravstveno visokorizičnim događajima. Zato je došlo do povećanja broja oboljelih koji u prethodnih nekoliko dana prelazi stotinu dnevno.

U posljednja 24 sata, jedna osoba je preminula od posljedica COVID 19, a novozaraženih je 106 na osnovu analize 380 uzoraka. Najveći broj novozaraženih je u Beranama 48 i u Podgorici 18. Istovremeno je oporavljen 41 pacijent. Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID 19 u Crnoj Gori je 1278.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je ocijenio da se epidemiološka situacija sve više usložnjava, porast aktivnih slučajeva je zabrinjavajući.

„Zato što nismo poštovali mjere, širenje zaraze se ubrzava i broj inficiranih raste, a time i broj teže oboljelih i umrlih. Zbog dešavanja u prethodnih dvadeset dana sa masovnim okupljanjima koja se i dalje nastavljaju, imaćemo trend porasta i strah me je da će biti sve veći“, rekao je Mugoša apelujući na držanje distance.

XS
SM
MD
LG