Dostupni linkovi

Tači: Izraelsko priznanje Kosova ne ugrožava prijateljske veze sa Turskom


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da se izraelsko priznanje nezavisnosti Kosova desilo u najpotrebnijem trenutku i da to ne može da ugrozi partnerstvo sa Turskom.

On je kazao da je o tome telefonom razgovarao sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoanom i da ga je uverio da priznanje Kosova od Izraela "neće ugrozini, ni po koju cenu, prijateljsko partnerstvo sa Turskom".

Po njemu, ovo je jedno veliko strateško dostignuće za Kosovo.

Izrael, kako je rekao, je bio uključen u proces oko Kosova od posleratnog perioda, dok je i tokom rata primio izbeglice sa Kosova.

"Zašto je priznanje zakasnelo, to je drugo pitanje i razumljivo zbog samog interesa Izraela", kazao je Tači na konferenciji za novinare u ponedeljak (7. septembar).

"Sada ćemo imati još više i još jače saveznike na polju globalnog osnaživanja države Kosovo", dodao je on.

Priznanje Kosova od Izraela je deo sporazuma potpisanog u Beloj kući 4. septembra između premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Kosovo se takođe obavezalo i da će otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

Protiv takve odluke reagovala je Ambasada Turske navodeći da je odluka o otvaranju ambasade u Jerusalemu "razočaravajuća" i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG