Dostupni linkovi

Turska protiv otvaranja ambasada Kosova i Srbije u Jerusalimu


Ambasada Turske u Prištini je navela da je otvaranje ambasade u Jerusalimu "u suprotnosti sa međunarodnim pravom"
Ambasada Turske u Prištini je navela da je otvaranje ambasade u Jerusalimu "u suprotnosti sa međunarodnim pravom"

Ambasada Turske u Prištini saopštila je da je "razočarajuća" odluka kosovskih vlasti o otvaranju Ambasade Kosova u Jerusalimu.

Pozivajući se na izjave kosovskih lidera o tome, a nakon postignute saglasnosti o međusobnom priznanju Kosova i Izraela, što se navodi u sporazumu o ekonomskoj normalizaciji postignutom izmedju Kosova i Srbije u Beloj kući, Ambasada Turske je navela da je otvaranje ambasade u Jerusalimu u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

"Turska je jedna od prvih država koja je priznala Kosovo, i takođe je osigurala veliku podršku u naporima međunarodnog priznanja od samog početka. Ne smatramo pravednim da se taj proces gradi u suprotnosti sa međunarodnim pravom, pogotovo nad patnjama palestinskog naroda, čije su teritorije pod okupacijom", stoji u saopštenju.

Turska je pozvala Kosovo da se pridržava rezolucija UN-a da se "palestinski konflikt može rešiti samo putem stvaranja nezavisne države Palestine u granicama iz 1967. godine, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

Ambasada je pozvala Kosovo i da se "uzdrži od delovanja koja mogu sa oštete istorijski i zakonski status Jerusalima i koje će sprečiti Kosovo da ga priznaju druge države u budućnosti".

"Zabrinutost" zbog premeštanja ambasade Srbije

Ministarstvo inostranih poslova Turske saopštilo je da je zabrinuto zbog odluke Srbije da premesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim.

"Međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije odbacile su izraelsku aneksiju Jerusalima", navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

"Kroz različite rezolucije UN naglašavano je da se palestinski konflikt može rešiti stvaranjem nezavisne, suverene države Palestina na osnovu granica iz 1967. godine i istočnim Jerusalimom kao svojom prestonicom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi zbog toga "relokacija bilo koje ambasade bilo koje zemlje u Jerusalim bilo bi jasno kršenje međunarodnog prava".

"Pozivamo sve države da poštuju rezolucije Ujedinjenih nacija o ovom pitanju, da poštuju istorijski i pravni status Jerusalima i da se uzdrže od bilo kakvih akata koji bi dodatno onemogućili rešavanje izraelsko-palestinskog konfikta", navodi tursko ministarstvo.

Kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su, u Beloj kući 4. septembra, u prisustvu predsednika Trampa, potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

Srbija je, prema sporazumu, pristala da prebaci ambasadu u Jerusalim, a Kosovo i Izrael su dogovorili uzajamno priznanje.

XS
SM
MD
LG