Dostupni linkovi

Tači: Kosovo može da postigne uspeh sa američkim rukovodstvom


Predsjedik Kosova Hašim Tači
Predsjedik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama što su "uvek bile uz građane Kosova" i podržavali Kosovo.

Tači je izjavio da je potpisivanjem sporazuma o ekonomskoj normalizaciji 4. septembra u Beloj kući potvrđena posvećenost SAD u podržavanju Kosova. Dokument u Beloj kući potpisali su premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To je bio najozbiljniji diplomatski poduhvat SAD-a u poslednje dve decenije za Zapadni Balkan. Tokom ovog, ne tako lakog procesa, zapravo veoma teškog, naišli smo na mnoge poteškoće, optužbe, ometanje, konsipracije sa svih strana. Formalizacijom u Beloj kući, sve je to dokazano lažnim", kazao je Tači na konferenciji za novinare u ponedeljak (7. septembar).

On je dodao da Kosovo može da postigne uspeh sa američkim rukovodstvom.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu što on nije bio taj koji je potpisao sporazum u ime Kosova, umesto premijera Avdulaha Hotija, Tači je kazao da je "mnogo važnija supstanca sporazuma nego fizičko prisustvo".

Tači je inače bio na putu za Vašington kada je krajem jula iz Specijalizovanog tužilaštva u Hagu saopšteno da je protiv njega podnet nacrt optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Tadašnji sastanak zakazan za 27. juli je potom otkazan, a na sastanku u Beloj kući 4. septembra bio je premijer Kosova Avdulah Hoti.

XS
SM
MD
LG