Dostupni linkovi

U Bjelorusiji se nastavljaju protesti, privedena opoziciona liderica


Protesti u Minsku, 6. septembar, 2020.
Protesti u Minsku, 6. septembar, 2020.

Vlasti u Bjelorusiji saopštile su 7. septembra da su privele oko 633 demonstranta dok su desetine hiljada ljudi proteklog dana marširale glavnim gradom i drugim gradovima u sklopu trajnih napora koje je predvodila opozicija da se izvrši pritisak na predsjednika Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku.

U međuvremenu, policija u Minsku porekla je da je privela ključnog člana koordinacione grupe opozicije nakon što je očevidac izvijestio da je Marju Kalesnikavu odvela u kombiju dok su protesti ulazili u 30. dan.

Lukašenko, koji zemljom vlada 26 godina, odbio je da razgovara sa svojim protivnicima i odbio je pozive da se održe novi izbori nakon prošlogodišnjeg glasanja za koje opozicija kaže da je falsifikovano. Zvaničnici kažu da je Lukašenko pobijedio sa 80 posto na izborima 9. avgusta, što je broj koji aktivisti i vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanoskaja osporavaju.

Nezavisni novinski portal tut.by na ruskom jeziku citirao je očevidaca kako je Kalesnikava, članica opozicionog Koordinacionog vijeća, naglo odvedena u minibus s oznakom "Komunikacija" rano 7. septembra i odvezena na nepoznato odredište.

"Policija u Minsku nije je zadržala", kasnije je Interfax prenio izjavu policijske Gradske uprave Minska.

Opozicione grupe pozivaju na nove izbore i puštanje političkih zatvorenika te na nezavisnu istragu u vezi policijskog nasilja prema demonstrantima nakon izbora. Tihanoskaja, koja se kandidovala za predsjednicu nakon što je njen suprug bio zatvoren poslije najave da će se kandidovati, rekla je iz emigracije u Litvaniji 5. septembra da je njena zemlja u "dubokoj političkoj krizi". Navodno bi trebalo da posjeti Varšavu ove sedmice kako bi održala sastanke s najvišim poljskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG