Dostupni linkovi

EU obaveštena o agendi sastanka u Beloj kući, u ponedeljak sastanak u Briselu 


Premijer Kosova Avdullah Hoti, evropski komesar za susjedsku politiku Josep Borell i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Briselu u julu 2020.
Premijer Kosova Avdullah Hoti, evropski komesar za susjedsku politiku Josep Borell i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Briselu u julu 2020.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su upoznale Evropsku uniju (EU) o agendi i modalitetima sastanka između Srbije i Kosova koji se održava u Beloj kući u američkoj prestonici, potvrdio je portparol EU, Peter Stano.

Susret u Washingtonu, prema zvaničnicima EU, se organizuje u okviru aktivnosti američke strane “da raspravlja oko otvorenih pitanja između Kosova i Srbije”.

“Sve vreme smo govorili da je dobrodošla svaka aktivnost koja olakšava normalizaciju odnosa”, poručio je Stano.

Portparol EU je potvrdio da će se u ponedeljak, 7. septembra održati nova runda briselskog dijaloga na najvišem političkom nivou.

“Nadamo se da ćemo moći da nastavimo u ovom pozitivnom momentumu, i pozitivnoj dinamici u dijalogu i da ćemo moći da napredujemo u rešavanju otvorenih pitanja koja bi na kraju trebala dovesti do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”, naglasio je Stano.

Susret predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdullaha Hotija u Briselu će se organizovati samo dva dana nakon susreta u Beloj kući, gde se očekuje potpisivanje dokumenta uz prisustvo predsednika SAD Donalda Trumpa.

U toku ovog vikenda, u subotu i nedelju, eksperti iz Prištine i Beograda će nastaviti sa razgovorima oko tema koje su već otvorene, a gde su uključena pitanja nestalih i raseljenih kao i ekonomska saradnja.

Kako je ranije najavljeno, lideri Srbije i Kosova će se na satanku u ponedeljak pozabaviti aranžmanima nevećinske zajednice i poravnanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

XS
SM
MD
LG