Dostupni linkovi

Biden u posjedi Kenoshi, sastao se sa porodicom Jacoba Blakea


Joe Biden, arhivska fotografija
Joe Biden, arhivska fotografija

Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden posjetio je Wisconsin 3. septembra, gdje se sreo s članovima zajednice i porodicom Afroamerikanca Jacoba Blakea.

Na Blakea je, naime, pucao bijeli policajac što je izazvalo višednevne proteste i nerede u gradu Kenosha.

Biden je proveo više od sat vremena na privatnom sastanku s članovima porodice Jacoba Blakea i jednim od njegovih advokata tokom putovanja, koje je trebalo biti kontrast posjeti predsjednika SAD Donalda Trumpa ranije ove sedmice tom gradu.

Bela kuća je tada navela da je razlog Trampove posete gradu Kenosha da se sretne sa lokalnom policijom i "utvrdi štetu od nedavnih nemira”.

Grad s oko 100.000 stanovnika između Chicaga i Milwaukeeja bio je centar protesta prošle sedmice nakon što je Blakeu pucano u leđa kada su policajci pokušali da ga uhapse.

Neke od demonstracija pretvorile su se u nasilne, što je rezultiralo pucnjavama u kojima su ubijena dva demonstranta. Za te pucnjave optužen je 17-godišnjak.

Noć sukoba i nemira u Wisconsinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Biden, koji je Trumpov protukandidat na izborima 3. novembra, rekao je da je telefonom razgovarao s Blakeom, koji je u bolnici nakon što je djelimično paralizovan u pucnjavi. Biden je kasnije razgovarao sa članovima zajednice u crkvi, rekavši da vidi mogućnosti usred trenutnih sukoba.

XS
SM
MD
LG