Dostupni linkovi

Dačić: Prisustvo Trampa garant potpisanog


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se čekuje da pregovori Beograda i Prištine u Beloj kući budu finalizovani i da potpisivanju "ekonomskog dokumenta" prisustvuje i sam vrh američke administracije.

Dodao je da bi prisustvo predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa bilo garant potpisanog. "S te strane će biti veoma važno da li će biti prisutan ili ne, da li će biti deo te priče ili ne", rekao je Dačić za televiziju Prva, u prvoj izjavi nakon što će objavljeno da će u Beloj kući biti potpisan dokument.

On je istakao da srpska strana želi dogovor i kompromis, ali da ne prihvata ultimatum.

Ministar spoljnih poslova Srbije, koji nije deo delegacije u Vašingtonu, dodao je i da se u pripremi sastanka došlo do predloga iz oblasti ekonomije, saobraćaja, komunikacija, koji su bili prihvatljivi za obe strane i koji se nisu ticali statusnog pitanja.

Bela kuća je saopštila da će se predsednik SAD Donald Tramp sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem u petak u Ovalnoj kancelariji, prisustvovati ceremoniji potpisivanja i učestvovati u trilateralnom sastanku.

Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti bi se trebali pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu. U saopštenju Bele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu, ili šta će taj sporazum sadržati.

Posle prvog dana pregovora u Vašingtonu Savet za nacionalnu bezbednost objavio je da su delegacije Kosova i Srbije napravile napredak.

XS
SM
MD
LG