Dostupni linkovi

Kosovski premijer: Napravili smo veliki korak ka sklapanju konačnog sporazuma


Kosovski premijer Avdulah Hoti

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti rekao je da se u petak (4. septembar) očekuje predstavljanje sporazuma o ekonomskim temama o kojem su delegacija Kosova i Srbije razgovarale u četvrtak (3. septembar) u Beloj kući.

Rekao je da ovi razgovori, koji se vode uz posredovanje Sjedinjenih Država, predstavljaju korak prema konačnom sporazumu između Kosova i Srbije, dok je sastanak u četvrtak u Vašingtonu opisao kao istorijski.

"Sutra očekujemo da završimo svu ovu predanost koju imamo sada i rasprave koje smo danas vodili", rekao je premijer Hoti.

"Napravili smo veliki korak ka sklapanju konačnog sporazuma", dodao je.

Hoti je rekao da je postignut ekonomski napredak u razgovorima koji su se održali u četvrtak.

"Mogu vam reći jedno, štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikada nisu došli i neće doći iz Bele kuće. Postigli smo veliki napredak u unapređivanju ekonomske saradnje i korak smo bliže zaključivanju tog pitanja", rekao je.

"Za sve što razgovaramo sa Srbijom, naš je cilj uzajamno priznavanje," rekao je Hoti.

Prva runda razgovora bila je fokusirana na jačanje ekonomskih veza i ekonomsku normalizaciju, a već je napravljen pomak u pregovorima, izjavio je domaćin sastanka delegacija Srbije i Kosova u Vašingtonu, Robert O'Brajan (Robert O'Brien), savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa (Trump).

U objavi na Tviteru, Savet za nacionalnu bezbednost citirao je O'Brajana koji je rekao da je prvi deo razgovora završen te da se raduju nastavku pregovora.

Ranije je najavljeno da će infrastrukturni projekti biti teme sastanka, kao i da se očekuje finalizacija sporazuma o vazdušnoj liniji, železnici i autoputu između dve zemlje. Pisma o nameri o ovim pitanjima potpisana su početkom ove godine u Nemačkoj uz posredstvo specijalnog izaslanika predsednika SAD-a Ričarda Grenela (Richard Grenell).

XS
SM
MD
LG