Dostupni linkovi

Hoti: Normalizacija odnosa znači priznanje


Premijer Kosova Avdullah Hoti je pre početka sastanka u Beloj kući sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 3. septembra, izjavio da se sa Srbijom ne mogu voditi nikakvi drugi razgovori osim o recipročnom priznanju.

"Verujem da je sporazum koji možemo da postignemo o ekonomskoj saradnji, korak bliže konačnoj normalizaciji između dve zemlje, a to jedino znači recipročno priznanje", kazao je Hoti pri izlasku iz hotela na putu prema Beloj kući.

Dodao je da sastanak počinju sa veoma pozitivnim stavom, kako bi razgovarali o projektima o ekonomskom razvoju između dve zemlje.

“Na osnovu razgovora koje smo do sada imali mogu reći da su očekivanja veoma pozitivna. Imaćete informacije čim završimo prvu rundu sastanaka”, kazao je premijer Kosova.

Susret Hotija i Vučića u Beloj kući najavio je 14. avgusta Ričard Grenel (Richard Grenell) specijalni izaslanik američkog predsednika Donada Trumpa za dijalog Kosova i Srbije, koji je prethodno pokušao da organizuje susret na istom mestu Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Do tog sastanka koji je bio zakazan za 27. jun nije došlo, tojest otkazan je nakon što je Kancelarija specijalizovano tužioca u Hagu objavila podnelo na ispitivanje optužnicu za ratne zločine na Kosovu protiv Tačija.

Grenel je uz Roberta O'Brajana (Robert O'Brien), savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, domaćin i ovog sastanka u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG