Dostupni linkovi

Đurić iz Washingtona: Srbija spremila paletu projekata


Marko Đurić, direktor kosovske kancelarije u Vladi Srbije
Marko Đurić, direktor kosovske kancelarije u Vladi Srbije

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je u četvrtak da je delegacija Srbije otvorena za konstruktivan razgovor i da će štititi "srpske interese".

Đurić, koji je deo delegacije Srbije u Vašingtonu gde će se danas sastati premijer Kosova Avdulah Hoti (Avdullah) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je u izjavi novinarima da će srpska delegacija i predsednik Srbije predstaviti agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine koja, kako je ocenio, može potpuno da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca.

"Mi smo se spremili za ozbiljne projekte o saradnji nas i Prištine, pripremili smo široko paletu projekata - infrastrukturne projekte i šansu za mlade privrednike, ali smo i spremni da štitimo srpski interes radeći na jačanju ekonomskih veza", rekao je Đurić.

On je dodao i da očekuje da na sto budu stavljene i teške političke teme.

"Ukoliko do toga bude došlo, svi oni koji prate srpsku politiku prethodnih osam godina mogu da znaju, da će odgovor države Srbije na konstruktivne predloge biti odgovoran, ali ćemo uvek biti spremni da kada je potrebno i odbijemo ono što nije u interesu Srbije", rekao je Đurić.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji je takođe deo srpske delegacije, rekao je za RTS u četvrtak da je Beograd pripremio niz predloga iz domena ekonomije i infrastrukturnog povezivanja.

"Pripremili smo niz predloga koji prvi put okreću način na koji razgovaramo o problemu. Pored svih političkih, kompleksnih problema, koje ovo pitanje nosi, pokušali smo da iz ekonomske perspektive pođemo od onoga što nas spaja, jer se u ekonomiji uvek gleda zajednički interes i polazi od onoga što nas spaja", rekao je Čadež.

On je ocenio da dve delegacije treba da razgovaraju o tome kako da pomognu inovacije, organizuju industrijske i poslovne parkove, da prave i privlače investitore, koji su spremni da ulažu u različite sektore.

Domaćini današnjeg sastanka su Robert O'Brajan (Robert O'Brien), savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa (Trmup) i specijalni Trampov izaslanik za dijalog Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel (Richard Grenell).

Susret Hotija i Vučića u Beloj kući najavio je 14. avgusta Grenel, koji je prethodno pokušao da organizuje susret na istom mestu Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem (Hashim Thaci).

Do tog sastanka koji je bio zakazan za 27. jun nije došlo, tojest otkazan je nakon što je Kancelarija specijalizovano tužioca u Hagu objavila podnelo na ispitivanje optužnicu za ratne zločine na Kosovu protiv Tačija.

Hoti i Vučić u Briselu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG