Dostupni linkovi

Zvaničnici BiH traže da se zaustave nasilje i zastrašivanje Bošnjaka u Crnoj Gori


Policija Crne Gore

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), danas je (2. septembar) telefonom razgovarala sa Srđanom Darmanovićem, ministrom vanjskih poslova Crne Gore.

Ministar Darmanović je, pored ostalog, šeficu diplomatije BiH upoznao s trenutnom situacijom u Crnoj Gori, nakon održanih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković je izrazila zabrinutost za stanje u ovoj zemlji, posebno u Pljevljima, gdje su zabilježeni incidenti, provokacije i napadi, te zamolila da se učine dodatni napori da se zaštite prava građana i njihova imovina.

"Zgroženi smo spominjanjem Pljevalja u kontekstu genocida u Srebrenici. Osuđujemo takvu retoriku, koja je nazadna, necivilizacijska i nema svoje mjesto u 21. vijeku. Molimo da se ljudi zaštite, jer niko ne može biti napadan zbog svog nacionalnog i političkog opredjeljenja. Smatram da ovakvim pojavama može ozbiljno biti ugrožena sigurnost cjelokupnog regiona", poručila je Turković, navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

Tokom dana, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je imao telefonski razgovor sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o događajima koji se odnose na napade i zastrašivanje bošnjačkog stanovništva u Crnoj Gori, navodi se iz Džaferovićevog kabineta.

Dodaje se da je predsjedavajući Džaferović pozvao predsjednika Đukanovića da institucije Crne Gore preduzmu dodatne napore na zaštiti Bošnjaka, te da se spriječe novi napadi, prijetnje i provokacije.

Ubrzo je reagovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u izjavi za agenciju Srna rekao da stavovi, koje je Šefik Džaferović iznio u razgovoru sa predsjednikom Crne Gore, "nisu stavovi Predsjedništva BiH i da za njih Džaferović nema saglasnost svih članova Predsjedništva BiH".

Prethodnih dana su zabilježene i druge, brojne reakcije i pozivi iz BiH da se zaustavi nasilje, incidenti i provokacije Bošnjaka, što se dešava posebno u Pljevljima nakon održanih izbora u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG