Dostupni linkovi

Memorijalni centar Potočari upozorio na vjersku mržnju prema Bošnjacima u Crnoj Gori


Memorijalni centar Potočari, Srebrenica, BiH
Memorijalni centar Potočari, Srebrenica, BiH

Memorijalni centar Srebrenica upozorio je u srijedu 2. septembra na neprihvatljivost napada iz mržnje, raspirivanje nacionalne, etničke i vjerske mržnje, usmjerene protiv pripadnika bošnjačkog naroda i građana islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Njihova reakcija se odnosi na poruke u mjestu Pljevlja na sjeveru Crne Gore kojim se poziva na "nove Srebrenice".

U tom crnogorskom gradu živi 15 posto muslimana i nakon posljednih izbora situacija je kulminirala.

Grupa huligana u nedelju 30. septembra polomila je stakla na kancelarijama Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) u Pljevljima, nakon što je vladajući DPS Mila Đukanovića osvoji tek blagu prednost na proteklim parlamentarnim izborima, nedovoljno da sam formira novu vlast u zemlji.

Građani bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima svjedoče o nacionalističkim uvredama opozicionih glasača zabilježeni u prethodna tri dana, dok su dva muškarca napadnuta u centru grada.

Naša dužnost je, da u ovom kritičnom momentu nestabilnosti, upozorimo i damo svoj doprinos prevenciji jačanja nasilja i netrpeljivosti prema bošnjačkom stanovništvu u Crnoj Gori", poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su naglasili da su o praksama ranijih prijetnji o "ponavljanju Srebrenice" u Novom Pazaru i Sjenici upozoravali u Izvještaju o negiranju genocida za 2020. godinu.

S pažnjom ćemo pratiti događaje u Crnoj Gori, imajući u vidu našu dužnost koju imamo kao institucija na polju prevencije genocida i prenošenju naučenih ili nenaučenih lekcija iz Srebrenice u svijet", zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

XS
SM
MD
LG