Dostupni linkovi

DPS iznosi navodne dokaze o uplitanju Srbije u pitanja Crne Gore


Podgorica
Podgorica

"Dug je niz očiglednih dokaza da se Srbija na nedopustiv način miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore i želje zvanične Srbije da se izvrši prekompozicija snaga na crnogorskoj političkoj sceni", saopšteno je iz Demokratske partije sociljalista (DPS) povodom izjava zvaničnika Srbije nakon intervjua predsjednika Crne Gore i lidera te partije Mila Đukanovića. 1. septembra, za TV mrežu Newsmax Adria.

U saopštenju je još navedeno da je crnogorski Zakon o vjerskim zajednicama samo povod "takvom nelegitimnom i nelegalnom djelovanju suprotno međunarodnom pravu". Navedeni Zakon usvojen je u Skupštini Crne Gore u decembru prošle godine i naišao je na žestok otpor Srpske pravoslavne crkve (SPC), i njoj bliskih političkih grupacija, a zbog uverenja da je cilj ovog akta oduzimanje imovine najvećoj vjerskoj konfesiji u toj državi. Vlast takve optužbe odbacuje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, odmah nakon Đukanovićevog intervjua, izjavila da se Srbija ni na koji način ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, te da je u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi da objasni uzroke izbornog rezultata svoje partije.

Porptparol DPS-a Miloš Nikolić kao dokaz za tvrdnje o miješanju Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore, navodi brigu Srbije o popisu u Crnoj Gori, o čemu, kako kaže, Vučić priča gotovo u svakom javnom obraćanju.

Obraćajući se u svom saopštenju premijerki Brnabić, Nikolić navodi i da Srbija finansijski, logistički i medijski pomaže opoziciji u nezavisnoj, građanskoj državi Crnoj Gori. Dalje nabraja, i da beogradski mediji (i oni u državnom vlasništvu), prema njegovim riječima, lažima predvode kampanju protiv Crne Gore i njenog predsjednika, a da poslanici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) vrše pritisak na ljude porijeklom iz Crne Gore i šalju ih da glasaju na izborima, iako su upisani i u birački spisak Srbije.

“Kako se to zove kada kad se prvostepeno osuđeni (prim. red. Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta) u procesu za terorizam redovno goste kod srpskog predsjednika? Nakon što im prethodno galantno stavi na raspolaganje državni avion Republike Srbije”, pitanje je koje Nikolić upućuje premijerki Brnabić.

“Kako se zove kad država Srbija odbija da izruči svoje građane osumnjičene za pripremu terorističkih napada u Crnoj Gori i pripreme ubistva tada premijera Mila Đukanovića, mada je po potpisanom sporazumu sa Crnom Gorom to dužna da učini. Iako se predsjednik Vučić javno zgražavao nad informacijama o tom pokušaju terorističkog akta, pripremanog u Srbiji”, dodaje Nikolić.

Srpski državljani Predrag Bogicević i Nemanja Ristić prvostepeno su osuđeni pred Višim sudom u Podgorici na po 7 godina zatvora, u slučaju državni udar, do danas su ostali nedostupni crnogorskom pravosudju.

U Crnoj Gori su 30. avgusta održani parlamentarni izbori, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, DPS po prvi put u poslednje tri decenije izgubio većinu.

Đukanovićev DPS je izgubio šest poslaničkih mjesta u odnosu na dosadašnji sazivparlamenta, a njihovi glavni politički protivnici, koalicija "Za budućnost Crne Gore" okupljena oko prosrpskog Demokratskog fronta (DF), osvojila je 9 mandata više u odnosu na dosadašnje stanje.

XS
SM
MD
LG