Dostupni linkovi

Hrvatski sabor o zakonu o sanaciji šteta nakon potresa u Zagrebu i okolici


Zagreb

Hrvatski sabor raspravlja o dorađenom prijedlogu Zakona o obnovi Zagreba i dviju susjednih županija nakon potresa 22. ožujka ove godine. Novost je da je u prijedlog zakona ugrađena socijalna klauzula, dakle da siromašni građani neće morati plaćati svoj dio obnove. Opozicija upozorava na mogućnost korupcije i traži dodatne mehanizme kontrole.

„Potres 22. ožujka manje je ili više oštetio 26.000 zgrada i nanio štetu tešku preko 11 milijardi eura,“ podsjetio je premijer Andrej Plenković predstavljajući dorađeni prijedlog zakona. Dok će za obnovu infrastrukture i javnih ustanova biti na raspolaganju europska bespovratna sredstva i krediti, kao i krediti svjetske Banke teški pola milijarde dolara, privatnu imovinu obnavljat će se 60 posto na trošak države, 20 posto na račun lokalnih vlasti i 20 posto sami vlasnici. Siromašnima će njihov dio plaćati država. Također, plaćanja obnove neće biti oslobođeni samo ratni vojni invalidi, nego svi invalidi.

„Uz pomoć informatičkih tehnologija svi podaci o utrošenim sredstvima bit će javno dostupni svima", najavio je premijer.

Dok su klubovi stranaka vladajuće koalicije unisono podržali prijedlog zakona, opozicija upozorava na mogućnost korupcije i traži dodatne mehanizme kontrole. U ime zeleno-lijeve koalicije Tomislav Tomašević upozorio je da postoji niz „šlampavih“ (neurednih, loših) rješenja u prijedlogu zakona. „Mislim da ćemo imat kaos nadležnosti i vjerojatno neefikasnu obnovu,“, kazao je.

Zastupnica Dalija Orešković iz Stranke sa imenom i prezimenom kazala je kako je ovaj zakon - laž i da neće pomoći građanima. „Ovaj zakon je jedna velika laž. Njime oštećeni građani neće dobiti ono čemu se nadaju. U samom zakonu ne propisuju se nikakvi programi mjera i aktivnosti obnove. Piše da će se propisati kasnije, u hodu, u Vladi, točnije u sobičcima, hodnicima i kabinetima vaše vlade. Još uvijek se pamti kako se planirala sanacija Agrokora u tim istim sobičcima. Građani od toga neće imati korist, ali ne sumnjam da će imati korist intimusi Vlade i Milana Bandića,“ kazala je.

Marija Selak Raspudić iz desnopopulističkog Mosta optužila je Vladu da je u izradi zakona preskočena struka, i dodala da je donošenje zakona „igrokaz“, jer po njenoj ocjeni zakonodavni okvir već postoji. Oporbeni socijaldemokrati prozvali su Vladu za nedostatak ambicije pri izradi zakona, a Zlatko Hasanbegović iz desnog Domovinskog pokreta je za veliku štetu što ju je potres nanio širem centru Zagreba optužio – 45 godina jugoslavenske komunističke vlasti.

O zakonu će Sabor glasati sljedećeg tjedna.

XS
SM
MD
LG