Dostupni linkovi

Poljska posle odlaganja prihvatila ambasadora Nemačke, potomka naciste


Poljski parlament

Poljska je prihvatila imenovanje novog ambasadora Nemačke posle neobičnog odlaganja od tri meseca, navodno zbog poljskog nezadovoljstva time što je on potomak nacističkog oficira iz Drugog svetskog rata.

Poljski mediji izvestili su da se konzervativna nacionalistička vladajuća stranka, Pravo i pravda, opirala prihvatanju Arnta Frajtaga fon Loringhofena za ambasadora, jer je njegov otac tokom rata služio kao oficir nacističke Nemačke.

Invazija nacističke Nemačke na Poljsku pre 81 godinu - što se navršilo baš danas, pokrenula je Drugi svetski rat u kojem je poginulo ili je ubijeno skoro šest miliona poljskih građana.

Tromesečno odlaganje Poljske da odobri "agreman" - zvanično diplomatsko odobrenje Fon Loringhofena, izazvalo je određene tenzije između Poljske i Nemačke.

Njhove veze su već bile napete zbog drugih pitanja, uključujući ljutnju poljske vlade zbog kritičkog pisanja u nekim nezavisnim medijima sa delimičnim nemačkim vlasništvom o predsedniku Poljske Andžeju Dudi.

Jirgen Hart, predstavnik za spoljnu politiku bloka desnog centra nemačke kancelarke Angele Merkel u Parlamentu, pozdravio je poljski korak, ali ga nazvao "zakasnelim". Napomenuo je da je vest o tome do njega stigla na godišnjicu početka rata.

"I dalje nam je neshvatljivo što je poljska vlada toliko odlagala davanje agremana", rekao je Hart. "Ambasador Frajitag fon Loringhofen iskusan je diplomata koji je čitav svoj život radio na bliskoj i verodostojnoj saradnji s Poljskom".

Bivši poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič koji je podneo ostavku prošlog meseca, nazvao je dugo odlaganje "čudnim" u intervjuu dnevnom listu "Žečpospolita". Šimon Šinkovski vel Sek, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, objavio je u ponedeljak uveče da je Fon Loringhofen prihvaćen.

Naglasio je da Nemci moraju biti svesni "posebne vrste poljske osetljivosti koja proističe iz činjenice da zločini Drugog svetskog rata ostaju velika nezaceljena rana u svesti poljske nacije".

"Žečpospolita" je izvestila da je imenovanje ambasadora zadržavao lider stranke Pravo i pravda, Jaroslav Kačinski koji se usprotivio Fon Loringhofenu kao predstavniku Nemačke u Poljskoj zbog uloge koju je njegov otac imao u ratu.

Otac ambasadora, Bernd Frajtag fon Loringhofen, pripremao je svakodnevne vojne brifinge u bunkeru Adolfa Hitlera od 1944. do kraja aprila 1945, kao ađutant načelnika Generalštaba vojske, navodi nemačka novinska agencija DPA.

Arnt Frajtag fon Loringhofen rođen je 1956. godine, više od 11 godina po završetku rata. Bio je zamenik šefa Nemačke savezne obaveštajne službe i ambasador u Češkoj. On je 2016. godine postao prvi šef obaveštajne službe NATO-a.

XS
SM
MD
LG