Dostupni linkovi

Godišnjica izbijanja Drugog svetskog rata


Nemačke snage, koje su brojale 1,25 miliona, ulaze u Poljsku
Nemačke snage, koje su brojale 1,25 miliona, ulaze u Poljsku

Na današnji dan, 1. septembra 1939. počeo je Drugi svetski rat nemačkom invazijom na Poljsku i potom britanskim i francuskim objavljivanjem rata Nemačkoj.

Sovjetske trupe su okupirale istočni deo Poljske po osnovu tajnog ugovora sa Nemačkom (Ribentrop-Molotov). Dve godine kasnije Nemačka je napala Sovjetski Savez.

SAD su ušle u rat nakon japanskog napada na Perl Harbur 7. decembra 1941.

U sukobima je učestvovala većina tadašnjih država svrstanih u dva vojna bloka: Sile Osovine predvođene Nemačkom, a na njihovoj strani su ratovale i Japan, Italija i kvislinške snage u više zemalja. Antihitlerovsku koaliciju su predvodile Sovjetski Savez, SAD i Velika Britanija uz učešće antifašističkih pokreta u mnogim zemljama.

Po broju vojnika, stradalih i materijalnim razaranjima, Drugi svetski rat je bio najveći oružani sukob u istoriji. Više od 100 miliona ljudi je bilo mobilisano, u tom totalnom ratu poginulo je više od 50 miliona lica, među njima mnogi civili.

U tih šest godina vođene su do tada neviđene bitke u istoriji, poput Kurske kao najveće tenkovske 1943. između sovjetske i nemačke armije ili iskrcavanja saveznika u Normandiji, kao najvećeg pomorskog desanta. Istovremeno, SAD su bacile prve atomske bombe – na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Kao posledica Hitlerove rasne teorije, na udaru su bili čitavi narodi, pa je u holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja.

Rat u Evropi je završen 9. maja 1945, a sva oružana dejstva su okončana kapitulacijom Japana 2. septembra 1945.

XS
SM
MD
LG