Dostupni linkovi

Sedam optuženih za terorizam u BiH u 2020. godini


Sednica Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) u 2020. godini je podiglo optužnice za sedam osoba koje se terete za krivična djela terorizma i učešća na stranim ratištima, saopšteno je u utorak (1.septembra), nakon sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma i spriječavanje opasnosti od terorizma .

Iz Tužilaštva podsjećaju da su dvojica optuženih za terorizam, neposredno nakon optuženja, sporazumno priznali krivicu i izrečene su im pravosnažne presude.

Glavne teme sastanka, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić, odnosile su se na plan i analizu aktivnosti koje su preduzete kako bi se procesuirala krivična djela povezana sa terorizmom, te spriječile potencijalne opasnosti od terorističkih aktivnosti na području Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se navodi da zastoja u procesuiranju ovih predmeta nije bilo za vrijeme pandemije Covid 19, te da su redovnorealizovane aktivnosti koje su se odnosile na podizanje optužnica, produljenje pritvora i druge aktivnosti u ovim predmetima.

“Do sada su zbog kaznenih djela povezanih sa sudjelovanjem na stranim ratištima podignute optužnice protiv 32 osobe, od toga su optužnice protiv 10 osoba, podignute u prošloj i ovoj godini. Trenutno je 5 predmeta u fazi suđenja”, piše u saopštenju.

Dodaje se da u predmetima za terorizam povezanim sa učešćemna stranim ratištima u Siriji, nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a do sada su pravomoćno izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina.

“Za sve optužnice za kaznena djela povezana sa terorizmom, izrečene su zatvorske kazne u trajanju od oko 160 godina zatvora”, navod se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku je, kako piše, rečeno da tužitelji Odsjeka za terorizam, aktivno učestvuju u međunarodnim operacijama i imaju dobru saradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma.

Tužiteljstvo, kako podsjećaju iz ove institucije, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama radi na više istraga povezanih sa krivičnim djelima terorizma, među kojima su i istrage koje se odnose na krivična djela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata, što zahtjeva posebnu pozornost nadležnih institucija.

Sastanku su prisustvovali glavni enitetski tužitelji, ministar sigurnosti BiH, te direktori i visoki zvaničnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija, sa nivoa Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Zaključeno je da se dobra saradnja i razmjena informacija između institucija u Bosni i Hercegovini, kao i na međunarodnom planu, mora nastaviti razvijati u budućnosti, na operativnom nivou u cilju prevencije i blagovremenog spriječavanja opasnosti od terorizma.

XS
SM
MD
LG