Dostupni linkovi

Sjednica Skupštine RS na Dodikov zahtjev 7. septembra


Milorad Dodik, član Predjedništva BiH

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) biće održana 7. septembra, odlučio je u utorak (1.septembra) Kolegij tog entitetskog zakonodavnog tijela.

Sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva iz RS Milorada Dodika.

Na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja 16. posebne sjednice, kako je saopšteno nakon sjednice Kolegija Narodne skupštine RS, biće Prijedlog odluke o potvrđivanju Dodikove izjave, prema kojoj je Odluka o odobravanju zaključenja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme štetna za vitalne interese RS.

Milorad Dodik je na sjednici Predsjedništva Bosne I Hercegovine 27. avgusta povukao pitanje vitalnog interesa na pitanju angažmana strane agencije koja bi trebala pratiti izborni proces u BiH.

Članom 5 tačka 2. stav d) Ustava Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH koji se ne slaže sa odlukom Predsjedništva može odluku proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

Dodik je izjavio da 'postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces, te da se radi o cyber sigurnosti, najavljujući da će tražiti od svih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a da mu dostave svoj stav.

Posebna sjednica Narodne skupštine zakazana je na Dodikov zahtjev, a on je ranije pozvao poslanike Narodne skupštine da u roku od deset dana održe zasjedanje parlamenta i dvotrećinskom većinom podrže njegov prijedlog.

XS
SM
MD
LG