Dostupni linkovi

EU: Crna Gora mora iskoristiti priliku za produbljivanje i ubrzanje reformi


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Joseph Borrell) i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) naglasili su da su izbori u Crnoj Gori održani u mirnoj i konkurentnoj atmosferi.

Poručili su da se raduju konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade koja će nastaviti stalan put Crne Gore ka EU.

U zajedničkom saopštenju o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, održanim 30. avgusta, Borelj i Varhelji poručuju da u predstojećim mesecima, Crna Gora mora iskoristiti priliku za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, “posebno u oblasti vladavine prava, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja o vladavini zakona. 23 i 24”.

Pozivajući se na preliminarni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), oni su podvukli da se izborni porces odvijao u “intenzivno polariziovanoj” raspravi o pitanjima crkvenog i nacionalnog identiteta i brojnih zabrinutosti u vezi sa neprikladnom prednošću za vladajuću stranku i neuravnoteženim izveštavanjem u medijima.

Žozep Borelj i Oliver Varhelji su putem saopštenja zatražili od političkih aktera i relevantnih institucija da se, nakon konačnog izveštaja ODIHR, uključe u transparentan, odlučan i inkluzivan dijalog o primeni ovih preporuka kako bi se rešili dugogodišnji izborni nedostaci uoči sledećih izbora.

Šef evropske diplomatije i evropski komesar za proširenje potvrđuju da je EU, u potpunosti posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize COVID-19, uključujući i kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

U Crnoj Gori su prošle nedelje održani parlamentarni izbori, u kojima je prvi put nakon tri dekade Demokratska partija socijalista (DPS), crnogorskog predsednika, Mila Đukanovića izgubila.

Crna Gora se inače smatra liderom u procesu evropskih integracija. Ona je prva zapadnobalkanska država koja je otpočela pristupne pregovore sa Evropskom unijom, u junu 2012. godine.

XS
SM
MD
LG