Dostupni linkovi

Bilčik: Impresivna izlaznost birača u Crnoj Gori


Glasanje u Crnoj Gori
Glasanje u Crnoj Gori

Vladimir Bilčik, šef delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom Gorom je ocenio da su građani ove zemlje, “u žestokom demokratskom nadmetanju zatražili političke promene”.

Bilčik je ocenio da su parlamentrani izbori u Crnoj Gori, održani 30. avgusta, bili najvažniji od nezavisnosti zemlje.

“Stoga se nadamo da će novi Parlament i nova vlada zadržati u strateškom fokusu evropsku budućnost Crne Gore i ubrzati odgovarajući proces reformi, pokazujući tako u političkoj praksi snažnu posvećenost proevropskim vrednostima”, naveo je u saopštenju i poruučio da zemlja mora da ojača domaće reforme i počne da “trči” ka članstvu u EU.

Šef delegacije EP za odnose sa Crnom Gorom je čestitao građanima Crne Gore veliku izlaznost, i ocenio da je izlaznost od 76% “istorijski impresivna”.

On je potvrdio da je Evropski parlament blisko pratio celokupan izborni porces te dodao da se raduje budućoj saradnji sa članovima crnogorskog parlamenta i kao i da će pružiti podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

Bilčik je prvi briselski političar koji se zvanično oglasio povodom izbora i izbornog rezultata u Crnoj Gori.

Očekuje se da se zajedničkim saopštenjem oglase i komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) kao i šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

Prema uobičajenoj praksi, zvaničnici evropskih institucija objave stav oko izbora tek nakon preliminarnog izveštaja ODHIR-a.

XS
SM
MD
LG