Dostupni linkovi

BiH: Predložen pritvor za Afganistanca koji je krijumčario migrante


Ilustracija

Državljaninu Afganistana osumnjičenom za krijumčarenje migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovine predložen je pritvor, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U Subotu 29. augusta na području Zvornika pripadnici Jedinice granične policije Zvornik i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su angažirani kao ispomoć Graničnoj policiji BiH u nadzoru granice, spriječili su krijumčarenje deset osoba afroazijskog porijekla iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je saopšteno iz Granične policije BiH, radi se o pet muškaraca, četiri žene i jednoj bebi.

Migranti su krijumčareni čamcem, preko rijeke Drine, a krijumčario ih je državljanin Afganistana, koji je upravljao čamcem, navode iz Tužilaštva.

"Migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa našim službenicima izjavili su da dolaze iz Afganistana,'' navodi se u saopštenju.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje osoba, državljanin Afganistana je uhapšen te uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat tužiocu Tužilaštva BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Ismail Faisala, rođenog 2001. godine u Kabulu, piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prijedlog pritvora upućen je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu, koji bi odlaskom iz Bosne i Hercegovine, postao nedostupan pravosudnim organima naše zemlje.

XS
SM
MD
LG