Dostupni linkovi

U Srbiji 75 novozaraženih, jedna osoba preminula


Institut za virusologiju "Torlak" u Beogradu, jedno od mesta gde se obavlja PCR testiranje na korona virus

U Srbiji je do 15 časova, 29. avgusta, još jedna osoba preminula od korona virusa a registrovano je 75 novozaraženih od 6.996 testiranih osoba, objavljeno je na stranici Ministarstva zdravlja COVID-19.

Time je ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao na 31.282 dok je od posledica COVID-19 preminulo ukupno 710 ljudi.

U ovom trenutku broj hospitalizovanih je 641 dok je na respiratorima 40 osoba.

Od početka pandemije u Srbiji je testirano ukupno 920.852 ljudi.

Srbija je od prošle nedelje počela sa popuštanjem mera prevencije u cilju suzbijanja širenja korona virusa koje uključuju otvaranje pozorišta i bioskopa kao i posete domovima za stare.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje COVID-19, Predrag Kon rekao je u subotu da se očekuje da će popuštanje pojedinih epidemioloških mera, značiti povećanje broja novozaraženih, ali da, kako je rekao, "niko nikome neće oprostiti" punjenje bolnica kakvo se dogodilo pre nekoliko meseci.

U izjavi za Radio televiziju Srbije, Kon je ocenio da je "teško da će se uopšte doći do nula (broj novozaraženih, prim red.)", odnosno prekida “onoga "što se zvalo prvi talas".

Kon je ujedno odbacio i nazvao “spinom” pojedine ocene da odluka o produžavanju radnog vremena maloprodajnih i ugostiteljskih objekata predstavljaju naglo popuštanje mera.

Naglasio je i da rad noćnih klubova ni u kom slučaju nije dozvoljen a da je rad bašta kafića i restorana moguć samo do 23 sata.

Kada je reč o preporuci samoizolacije za osobe koje dolaze s letovanja, Kon je ponovio da bi svako ko dolazi iz država gde je povišen prenos virusa trebalo da bude svestan "da ugrožava sebe i okolinu".

On je precizirao da od susednih država pod tim misli na Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG