Dostupni linkovi

Đinping: Na Tibetu izgraditi tvrđavu za zaštitu nacionalnog jedinstva


Tibetanci ispred hrama tokom festivala Velike molitve u Ksijanu, Tibet, pokrajina Gansu.

Kina mora izgraditi neprobojnu tvrđavu za održanje stabilnosti na Tibetu, zaštitu nacionalnog jedinstva i obrazovanje masa da se bore protiv otcijepljenja, rekao je kineski predsjednik Si Đinping, javio je Rojters.

Kineski predsjednik je na sastanku Komunističke partije pohvalio postignute uspjehe i zvaničnike, ali navodi da je neophodno da se pokrene više napora da se obogati, podmladi i ojača jedinstvo u regionu.

"Potrebno je ojačati političko i ideološko obrazovanje u školama na Tibetu kako bi se posadilo sjeme ljubavi prema Kini duboko u srcima svakog mladog čovjeka", naglasio je Đinping.

Kineski predsjednik je obećao da će biti izgrađen jedinstven, napredan, civilizovan, harmoničan i moderan, socijalistički Tibet.

Dodao je da treba ojačati ulogu Komunističke partije na toj teritoriji i bolje integrisati etničke grupe.

Prema njegovim riječima, budizam na Tibetu treba da se prilagodi socijalizmu o uslovima Kine.

Kina je 1950. godine preuzela kontrolu nad Tibetom u sklopu "mirnog oslobođenja" kojim je pružena pomoć ovom regionu da odbaci svoju "feudalnu" prošlost.

Međutim, kritičari na čelu sa duhovnim liderom Tibeta dalaj lamom smatraju da vladavina Pekinga predstavlja "kulturološki genocid".

XS
SM
MD
LG