Dostupni linkovi

Amsterdamski aerodrom zbog gubitaka ukida radna mesta


Avioni parkirani na aerodromu Šipol

Amsterdamski aerodrom Šipol je u petak najavio ukidanje stotina radnih mesta i upozorio da se pre 2023. do 2025. godine vazdušni saobraćaj verovatno neće vratiti na nivo pre pandemije.

To, ranije poslom pretrpano čvorište avio-prevoza, u prvoj polovini ove godine je imalo neto gubitak od 246 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine imalo profit od 133 miliona, ali su od tada ograničenja putovanja i druge mere zbog pandemije teško pogodili svetsku industriju transporta.

Broj putnika na Šipolu je opao za 62,1 odsto, na 13,1 milion, a količina tereta za 14,5 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine.

Taj aerodrom je u saopštenju naveo da će ukinuti "nekoliko stotina" radnih mesta od ukupno 3.000, da bi smanjio troškove.

Šipol je uz to ukazao da je potrebna bolja međunarodna saradnja na merama za bezbedno putovanje avionom u eri pandemije bolesti COVID-19, jer je sada "međunarodni odgovor nedovoljno usklađen i nedovoljno koordinisan što utiče na putovanja avionom, a samim tim i na ekonomski oporavak".

"Šipol se zalaže za sistem testiranja putnika ka zemljama i iz zemalja sa 'narandžastim' ili 'crvenim' statusom (sanitarnog) rizika", saopštila je uprava tog aerodroma i dodala da "to može smanjiti potrebu za zabranama putovanja i merama karantina".

XS
SM
MD
LG