Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev Fahrudina Solaka za naknadu zbog povrede nakon pada s motocikla


Administrativna komisija utvrdila da je Solakov zahtjev potpuno neopravdan jer se ta saobraćajna nesreća desila na motoru u danu vikenda.
Administrativna komisija utvrdila da je Solakov zahtjev potpuno neopravdan jer se ta saobraćajna nesreća desila na motoru u danu vikenda.

Administrativna komisija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odbila je u petak zahtjev Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji je tražio novac kao naknadu za povredu nakon pada s motocikla.

Ovu informaciju potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aljoša Čampara, predsjedavajući Administrativne komisije Vlade Federacije BiH. Solak, suspendovani direktor FUCZ-a, jer je jedan od četvorice osumnjičenih u aferi “Respiratori”, tražio je novčanu naknadu, odnosno pomoć iz budžeta, zbog povreda koju je zadobio nakon pada s motocikla u aprilu ove godine.

“ Mi smo danas jednoglasno odbili ovaj zahtjev za jednokratnu pomoć smatrajući da se ti zahtjevi u suštini daju slučajevima težih oboljenja, kao što su maligna oboljenja i to za osobe koje su slabijeg imovnog stanja u slučaju teških oboljenja, liječenja, nabavke lijekova ”, objasnio je Čampara za RSE.

On dodaje da je Administrativna komisija utvrdila da je Solakov zahtjev potpuno neopravdan.

“Upravo zbog toga što se ta saobraćajna nesreća desila na motoru u danu vikenda “, kaže on.

Naknada je, ističe Čampara, u iznosu dvije prosječne plate u Federaciji BiH, a to je 1.870 KM (935 eura).

Fahrudin Solak je suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, koji je bio uključen u nabavku 100 respiratora iz Kine preko firme "Srebrena malina", čiji je vlasnik jedan od osumnjičenih Fikret Hodžić, a koji su plaćeni 10,5 miliona maraka (5,2 miliona eura) iz budžeta Federacije BiH (FBiH).

Među osumnjičenim su osim Solaka i Hodžića i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Državno Tužilaštvo od početka maja vodi istragu o zakonitosti izdavanja rješenja i upisa u registar „FH Srebrena malina“, kao ovlaštene firme za uvoz medicinske opreme.

Iz Tužilaštva BiH tvrde da sporno preduzeće nije imalo neophodne uslove, niti je u sudskom registru njegova djelatnost bila nabavka i prodaja medicinske opreme.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“.

Sud BiH je 5. augusta ukinuo mjere zabrane za osumnjičene u aferi “Respiratori”, dok se dva dana kasnije Tužilaštvo BiH žalilo na tu odluku Suda BiH.

Fahrudin Solak, kako je rekao za RSE Aljoša Čampara, sve vrijeme suspenzije prima puni iznos plate iako više ne obnaša funkciju direktora FUCZ-a. U međuvremenu je imenovan vršilac dužnosti.

XS
SM
MD
LG