Dostupni linkovi

Izrael napao Gazu u znak odmazde za raketiranje


Izraelski tenk, fotoarhiv
Izraelski tenk, fotoarhiv

Izraelska vojska je u petak saopštila da je napala pozicije ekstremista u pojasu Gaze, uključujući mesto i proizvodnju oružja, pošto je rano jutros šest raketa ispaljeno sa te palestinske teritorije.

Izveštaja o žrtvama ili velikoj šteti ni na jedno strani nije odmah bilo.

Izrael i Hamas razmenjivali su vatru više puta u proteklim nedeljama i Hamas je puštao balone sa zapaljivim materijalom preko granice koji su izazvali požare na južnoj izraelskoj teritoriji.

Islamski ekstremistički Hamas vrši pritisak na Izrael da ublaži blokadu pojasa Gaze i omogući velike razvojne projkete.

Egipat i Katar pokušavaju da izdejstvuju poštovanje nezvaničnog prekida vatre. Ta nastojanja su postala važnija u proteklim danima jer su u Gazi zabeleženi prvi slučajevi širenja korona virusa van centara za karatin.

Hamas je uveo mere izolacije na toj teritoriji na obali Sredozemnog mora koja se graniči s Izraelom i Egiptom i gde živi dva miliona stanovnika.

Zvaničnik Hamasa Basem Naim upozorio je na opasnost od dalje eskalacije, rekavši da su "katastrofalni uslovi s kojima se Gaza suočila bez presedana" i da situacija može da dovede do "eksplozije u kojoj se stvari mogu oteti kontroli".

Izrael i Egipat su uveli blokadu pojasa Gaze kada je Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od snaga lojalnih rivalskom umerenijem Fatahu.

Hamas i Izrael su tri puta ratovali, a više puta su izbijali manji sukobi.

Ograničenja su dovela lokalnu ekonomiju na ivicu propasti i više od polovine stanovnika je nezaposleno, a godine rata i izolacije su uticale da zdravstveni sistem bude preopterećen i loše opremljen za odgovor na veliku zarazu.

XS
SM
MD
LG