Dostupni linkovi

Izrael ponovo bombardovao ekstremiste u Pojasu Gaze


Izraelski tenk, fotoarhiv
Izraelski tenk, fotoarhiv

Izraelska vojska je saopštila da je rano jutros (25. avgust) bombardovala pozicije ekstremista u Pojasu Gaze u znak odmazde za balone sa zapaljivim materijalom puštene na obradivo zemljište na jugu Izraela dan ranije, prenosi AP.

To je druga noć zaredom u kojoj je Izrael napao palestinsku teritoriju na obali Sredozemnog mora.

Ovi napadi poklopili su se sa posetom državnog sekretara SAD Majka Pompea Izraelu. On je doputovao u sklopu nastojanja da se doprinese bliskoistočnom miru posle istorijskog sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavljenog 13. avgusta.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju, bombardovani su "vojni punktovi i jedna podzemna infrastruktura" islamske ekstremističke organizacije Hamas koja vlada Gazom.

U proteklim nedeljama palestinski ekstremisti su puštali desetine balona s eksplozivom i izazvali požare na jugu Izraela.

Pojačanje takvih napada, kako se čini, ima za cilj da se izvrši pritisak na Izrael da bi se ublažila blokada Pojasa Gaze uvedena još 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, navodi AP.

Izrael odgovara na balone i sporadičnu raketnu vatru udarima iz vazduha na pozicije ekstremista i kaže da Hamas smatra odgovornim za sve napade iz Gaze. Hamas i Izrael su tri puta ratovali i više puta su izbijali manji sukobi u proteklih 13 godina.

Prošle nedelje su egipatski posrednici pokušali da doprinesu smanjenju napetosti i ojačaju nezvaničan prekid vatre između Izraela i Hamasa koji se uglavnom poštovao od rata 2014. godine.

XS
SM
MD
LG