Dostupni linkovi

Međunarodni predstavnici pozvali na poštovanje zakona po pitanju puta Dečani–Plav


Oznaka radova na putu u blizini manastira Visoki Dečani
Oznaka radova na putu u blizini manastira Visoki Dečani

Pet ambasadora evropskih država na Kosovu, kao i predstavnici EU, snaga KFOR-a i misije OSCE-a, pozvali su u četvrtak (27. avgust) na striktno poštovanje kosovskih zakona po pitanju izgradnje puta Dečani na Kosovu – Plav u Crnoj Gori.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon što su posetili regiju Dečana, podvukli su i potrebu poštovanja kosovskog Zakona o posebnim zaštićenim zonama iz 2008. godine pre nego što se poduzmu bilo kakve akcije na izgradnji puta.

Naveli su i da traže od kosovskih vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. u slučaju zemljišnog spora, a po kojoj je 24 hektara zemljišta u ovoj zoni pripalo manastiru Visoki Dečani.

„Konačno, tražimo od Vlade Kosova da ubrzano reši pitanje radova na putu u skladu sa navedenim“, stoji u saopštenju.

Ambasadori i privremeni poverenici Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država, zajedno s predstavnicima EU-a, KFOR-a i OSCE-a, obišli su regiju Dečana sa ciljem, kako je saopšteno, utvrđivanja činjenice u vezi radova.

Oni su odvojeno razgovarali sa gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem (Bashkim Ramosaj) i starešinom manastira ocem Savom Janjićem.

Radovima na putu Dečani – Plav se protivi se starešinstvo manastira Visoki Dečani, gde tvrde da bi eventualna izgradnja u okviru zaštićene manastirske zone bila kršenje zakona. Visoki Dečani su srednjevekovni manastir Srpske pravoslavne crkve, na oko sto kilometara zapadno od Prištine.

XS
SM
MD
LG