Dostupni linkovi

Savez samostalnih sindikata BiH protiv uvođenja 72-satne radne sedmice


Savez samostalnih sindikata BiH
Savez samostalnih sindikata BiH

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH), povodom obilježavanja 115 godina svog postojanja istakao je da su radnici u BiH danas u vrlo nezavidnoj situaciji, te da je žalosno da se i danas, u 21. vijeku, moraju boriti protiv uvođenja 72- satne radne sedmice.

Predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović izjavio je nakon sjednice održane u četvrtak, 27. augusta, da Sindikat neće odustati od svojih zahtjeva kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o radu Federaciji BiH (FBiH).

Šatorović je ponovio kako izmjene i dopune Zakona o radu FBiH idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika, te da se njime porobljava radna snaga.

Protest radnika u Sarajevu: 'Dokle više?'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Izmjene, naime, predviđaju da radnici mogu raditi 72 sata sedmično, odnosno šest dana po 12 sati, čime se, tvrdi Sindikat, derogira pravo radnika na sedmični odmor.

"Žalosno je da smo mi ovih mjeseci morali da se borimo protiv uvođenja 72-satne radne sedmice dok se u zemljama Evropske Unije (EU) ozbiljno razmatra priča o smanjenju petodnevne na četverodnevnu radnu sedmicu s maksimalnim brojem radnih sati na 32", istakao je Šatorović.

Izmjene i dopune Zakona o radu u FBiH tiču se načina organizacije rada za vrijeme vanrednog stanja ili stanja nesreće, a povod za njihovu izradu bilo je stanje uzrokovano pandemijom korona virusa.

Predložene izmjene Zakona o radu FBiH izazvale su negodovanje u javnosti, a SSS BiH održao je krajem jula protestnu šetnju, zahtijevajući njegovo povlačenje.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 28. jula usvojio je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o radu, te zadužio Vladu Federacije BiH da u roku od 60 dana organizuje javnu raspravu kako bi se izradio Prijedlog izmijena i dopuna Zakona o radu.

Zakon je prvobitno bio predložen po hitnoj procedure, što zastupnici nisu podržali, pa je vraćen u redovnu proceduru.

"Nećemo odustati od naših zahtjeva. Analizirali smo ono što je do sada uradila ekspertna grupa po pitanju našeg prijedloga o Zakonu o radu i bez obzira na podijeljenost u okviru SSS BiH mislim da ćemo uspjeti nametnuti rješenja koja nisu isključivo interes poslodavaca i vlade, nego se tiču i samih radnika",izjavio je Šatorović.

Član Predsjedništva ovog Sindikata Mehmed Avdagić kaže da država ne smije umanjivati svog socijalnog partnera zvanog sindikat, te poručio da su sindikati danas u velikom izazovu s obzirom na to da postoji nastojanje da se potpuno izbrišu mnoga ekonomska i radnička prava.

XS
SM
MD
LG