Dostupni linkovi

U Sarajevu održana protestna šetnja sindikalaca zbog izmjena Zakona o radu


Pod motom “Dokle više” u Sarajevu je održana protestna šetnja u kojoj je učestvovalo stotinjak radnika iz Federacije BiH, uglavnom predstavnika metalaca, rudara i trgovaca.

Iz Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine koji je organizator skupa, poručili su da je razlog protestne šetnje predložene izmjena i dopuna federalnog Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak, 28. jula.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović izjavio je kako izmjene i dopune Zakona o radu FBiH idu u korist poslodavaca, a na štetu radnika, te da se njime porobljava radna snaga u Federaciji BiH.

"Uvaženi premijeru i ministri, zar nije bilo dovoljno pet godina jahanja po radnicima? Zar nije bilo dovoljno devastacije radničkih prava? Zar morate na vašem dolasku ta prava svesti na minimum? Sramite se predstavnici Vlade", kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Izmjene i dopune Zakona o radu U Federaciji BiH tiču se načina organizacije rada za vrijeme vanrednog stanja ili stanja nesreće, a povod za njihovu izradu bilo je stanje uzrokovano pandemijom korona virusa.

"U ovim izmjenama zakona nema definisane minimalne plate u FBiH. Ako neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada radniku isplati 200 KM (100 eura), nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar 406 KM (oko 200 eura), kolika se sada govori da je minimalna plata", poručio je Šatorović.

Selvedin Šatorović: U ovim izmjenama zakona nema definisane minimalne plate u FBiH
Selvedin Šatorović: U ovim izmjenama zakona nema definisane minimalne plate u FBiH

Na današnjoj protestnoj šetnji od zgrade Vlade Federacije BiH do federalnog parlamenta učestvovao je i Fahrudin Sahović radnik komunalne privrede iz Tuzle. Sahović smatra da predloženim izmjenama Zakona o radu u Federaciji BiH poslodvaci imaju slobodu da se prema radnicima ophode kako oni hoće.

“U ovoj zemlji radnici su već robovi, a ukoliko usvoje izmjene Zakona o radu, to robovlasništvo će se samo ozakoniti. Radnička prava su već odavno urušena i radnici u ovoj zemlji jedva da imaju osnovna ljudska prava”, poručio je Sahović.

Iz Saveza samostalnih sindikata poručili su da ukoliko Zakon o radu sutra (28. jula) bude usvojen na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, da će radnici stupiti u generalni štrajk.

Današnja protestna šetnja organizovana je po preporukama Kriznog štaba i u njoj je učestvovalo oko stotinu ljudi, a podrška radnicima stigla je iz Sindikata radnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

XS
SM
MD
LG