Dostupni linkovi

Kina kritikovala sankcije SAD zbog spora u Južnom kineskom moru


Američki nosač aviona "Nimic" u Južnom kineskom moru, 7. jul 2020.
Američki nosač aviona "Nimic" u Južnom kineskom moru, 7. jul 2020.

Kina je u četvrtak, 27. avgusta optužila Washington da narušava međunarodni zakon jer nameće sankcije zvaničnicima i kompanijama zbog toga što Peking u Južnom kineskom moru povećava vijnu prisutnost u spornim vodama, ali nije dala indikacije o mogućim uzvratnim mjerama, javlja Asociated Press (AP).

Sankcije doprinose konfliktu oko kontrole mora kojim plove najprometnije brodske linije. Washington je odbacio tvrdnje Kine za kontrolu voda nad kojima jednim dijelom kontrolu po tvrdnjama imaju Vijetnam, Filipini i druge vlade.

"Navedeni potez SAD-a grubo se upliću u unutrašnja pitanja Kine, narušava međunarodni zakon i internacionalne norme koje su potpuno izvan hegemonističke logike i politike moći", rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Zhao Lijian.

Ministarstvo trgovine SAD-a u srijedu, 26. avgusta je najavilo kazne protiv neodređenog broja kineskih zvaničnika i 24 kompanije zbog njihove uloge u izgradnji vještačkih ostrva radi provođenja teritorijalnih zahtjeva Pekinga. Kompanije su dodane na "entitetsku listu" koja ograničava pristup američkom izvozu bez odobrenja vlade.

"Kina će preduzeti čvrste mjere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese svojih preduzeća i pojedinaca", rekao je Zhao.

Kineski zvaničnici iznijeli su slične komentare u prethodnim sporovima, mada često ne slijede nikakve službene radnje.

Odjeljenje za trgovinu saopštilo je da su kompanije ciljane zbog svoje uloge u izgradnji vještačkih ostrva koje nanose štetu životnoj sredini i krše zahteve drugih država.

"Odgovarajuća gradnja Kine izvedena na vlastitom teritoriju u potpunosti je u okviru suvereniteta i nema nikakve veze s militarizacijom", rekao je Zhao.

"Nema razloga da američka strana uvede ilegalne sankcije kineskim preduzećima i pojedincima zbog njihovog učešća u relevantnim domaćim građevinski projektima."

XS
SM
MD
LG