Dostupni linkovi

Martina Mlinarević dobila jedno od najvećih italijanskih priznanja


Martina Mlinarević
Martina Mlinarević

Ambasadorica Bosne i Hercegovine (BiH) u Češkoj, književnica i kolumnistkinja, Martina Mlinarević, dobila je visoko odlikovanje predsjednika Italije Sergia Matarelle za ‘promovisanje žena, prevencije raka dojke i vrijednosti razgovora u društvu’, objavila je Ambasada Italije u BiH.

To, jedno od najvećih odlikovanja koje se dodjeljuje u Italiji, Mlinarević je dobila na prijedlog premijera Giuseppea Contea.

Martina Mlinarević, u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je iznimno sretna i počašćena ordenom kojeg je primila.

“Iznimno sam sretna i počašćena još više jer dolazi za dugotrajan rad na detabuiziranju tematike karcinoma u zatvorenom bosanskohercegovačkom društvu, gdje se ta riječ još uvijek ne izgovara na glas, nego se kaže ‘ono najgore’, sretna jer dolazi za borbu i osnaživanje ženskog glasa za slobodu, da budeš, kažeš i živiš, a zbog toga ne budeš maltretiran. Beskrajno sam počašćena i bit će mi velika inspiracija za daljnji rad”, navela je Mlinarević.

Martina Mlinarević je 2019. godine bila je u fokusu javnosti nakon niza uvreda i prijetnji koje je primila na društvenim mrežama.

Do vulgarnih komentara upućenih Martini Mlinarević došlo je nakon što je u medijima procurila vijest da će je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, predložiti za ambasadoricu BiH u Češkoj.

Veliki broj uvreda odnosio se na činjenicu da je Martina Mlinarević preživjela tešku bolest i operacije, pominjanje privatnog života, a neki su otišli i toliko daleko da u svojim komentarima govore i o njenom maloljetnom djetetu.

Martini Mlinarević je u Čitluku, na jugu BiH u avgustu prošle godine iznenadno otkazana i promocija knjige "Huzur", što je ona nazvala zabranom i osvetom. Organizatori su svoj potez pokušavali opravdati time da bi publika mogla negativno reagovati na njen nastup.

Ova književnica se, svojim pisanjem, kao književnica i kolumnistkinja bavi viktimizacijom, stigmatizacijom, predrasudama, tabuima, šovinizmom i mržnjom.

Na novogodišnjoj naslovnici Gracije u prelazu sa 2018. na 2019. godinu, Martina Mlinarević na sopstvenom primjeru pokazala je posljedice borbe protiv karcinoma dojke.

Uz naslovnicu je napisala –“Preživjela sam i to je moj najveći uspjeh. Slavimo budalaštine, a ljudi, neznani heroji svaki dan preživljavaju svoje najteže bitke. Bez maski i filtera, uspravno".

XS
SM
MD
LG