Dostupni linkovi

Britanski ambasador u BiH: Nedopustive prijetnje Mlinarević


UK pozorno prati napade na javnu ličnost, književnicu i novinarku Martinu Mlinarević Soptu: Metju Fild
UK pozorno prati napade na javnu ličnost, književnicu i novinarku Martinu Mlinarević Soptu: Metju Fild

Prijetnje su nedopustive, naveo je ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild reagujući na napade s kojima se na društvenim mrežama, ali i u javnom životu, suočila bh. novinarka i spisateljica Martina Mlinarević.

"UK pozorno prati napade na javnu ličnost, književnicu i novinarku Martinu Mlinarević Soptu. Sposobnost neslaganja sa nekim, bez posezanja za verbalnim napadima i govorom mržnje, je osnovna demokratska vrijednost. Intimidacija i prijetnje su nedopustive", poručio je britanski ambasador na Tviteru.

Martini Mlinarević je u Čitluku iznenadno otkazana promocija knjige "Huzur", što je ona nazvala zabranom i osvetom. Organizatori su svoj potez pokušavali opravdati time da bi publika mogla negativno reagovati na njen nastup.

"Festival koji traje mjesec dana, godinama, na kojem se izmijenja stotine izvođača, performera, umjetnika, festival Hercegovine, iz mog susjedstva, ima za problem moju književnu večer. Uz udaljavanje mojih knjiga iz hercegovačke knjižare prije par mjeseci, ovo je novi izravan udar na moj rad i egzistenciju u okruženju u kojem živim, gdje mi je rad i egzistencija apsolutno onemogućena", napisala je na svome Facebook profilu Mlinarević.

Knjiga "Huzur", koja je predstavljana posljednjih nekoliko mjeseci širom regije i Bosne, ali ne i Hercegovine, u kojoj spisateljica opisuje svoju borbu sa zloćudnom bolešću, naišla je na više nego dobar odziv kod publike.

Jedini grad u Hercegovini, u kojem je knjiga ugledala svjetlo dana bio je Mostar.

Martinu Mlinarević nedavno je za ambasadorku BiH u Češkoj imenovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

XS
SM
MD
LG